Отношенията между България и Израел през последните години изключително се задълбочиха, подобриха и активизираха. Приятелството между нашите народи почива на дълбоки исторически връзки, които сега превръщаме в реални постижения, обяви външният министър на България Кристиан Вигенин пред журналисти след среща с израелския си колега Авигдор Либерман.

Двамата разговаряха малко повече от час във Външно министерство, след което дадоха кратък брифинг пред медиите, по време на който очертаха основите теми, засегнати по време на срещата.

България е удовлетворена от съвместните чествания на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи, посочи Вигенин. По думите му това дело е една от най-светлите страници не просто в отношенията между двата народа, но и в изграждането на нашата национална идентичност като българи и европейци.

По време на разговорите са били обсъдени следващите стъпки в развитието на двустранния диалог, както и предстоящото изнесено заседание на двете правителства през втората половина на 2014 година в Израел.

„За нас е важно да успеем да привлечем значими израелски инвестиции, това е ключов приоритет в нашето сътрудничеството. Сферите на особен интерес са високотехнологичните инвестиции, инвестиции в сферата на комуникациите, здравеопазването, земеделието и туризма, където има положително развитие, но потенциалът е голям и трябва да бъде развиван", коментира дипломат №1 на България.

Израелската държава е много доволна от двустранните си отношения с България и най-вече от сътрудничеството в областта на сигурността, отчете от своя страна Либерман.

По време на срещата са обсъдени ситуацията в Близкия Изток, арабските революции, както и ситуацията в Украйна. Израел се старае да не се намесва в конфликтите в Украйна, като поддържа приятелски отношения както с Украйна, така и със САЩ и Русия, посочи Либерман и изрази надежди страните по конфликта да се разберат по мирен път възможно най-скоро.

България също е представила своята позиция и виждане по отношение на кризата, като Вигенин е поставил акцент върху ситуацията с малцинствата и особеното българското такова. „В Украйна има и сравнително голяма еврейска общност и смятаме, че защитата на правата на малцинствата е от ключово значение за бъдещото нормализиране на политическия процес в страната", коментира външният министър.

Запитан дали Израел отчита ефекта от санкциите, наложени върху „Хизбула" след решението на Европейския съюз да включи в списъка на терористичните организации, израелският външен министър отвърна, че държавата му е изключително благодарна и оценява високо позицията на България.

Според Либерман това решение е било важен сигнал, а санкциите определено се усещат по отношение на възможността на военното крило на „Хизбула" да събира средства за своята дейност.