Съществуването на демократичната и правова държава е немислимо без хора, готови да създават условия за свободното развитие на човека и гражданското общество. Това заяви президентът Румен Радев в своя поздрав към юридическата общност за Деня на Конституцията и празник на юриста и съдебните служители - 16 април.

Държавният глава припомня, че в деня, в който се прекланяме пред делото на нашите предци, приели Търновската конституция и положили демократичните основи на възродена България, празнуват юристите и съдебните служители. Те са призвани ежедневно да градят доверието в правото и способността му да бъде непреодолима гаранция за демократичната същност на съвременната държава, пише президентът.

Емоциите, оптимизмът и надеждата на участниците в Учредителното събрание преди 142 години са живи и днес, отбеляза Радев. Чрез духа на Конституцията е пренесен техният завет - да бъде отстоявана българската идентичност и народният суверенитет, да бъде съхранена българската памет и тя да бъде стабилната основа на идните поколения