Върху Специализирания отряд за борба с тероризма не е оказван никакъв политически натиск.
Това заяви командирът на баретите комисар Георги Узунов в интервю за Би Ти Ви.

Имало е случаи на задържане на терористи, както и на освобождаване на заложници на територията на страната, каза шефът на баретите, като уточни, че засега в България няма прояви на тероризъм в истинския смисъл на това понятие.
Това обаче не означава, че страната ни е застрахована от такива, днес, или в най-близко бъдеще, каза комисар Узунов.

"Ние се подготвяме в съответствие с регламентираните ни задачи и функции, и поддържаме постоянна готовност за действие. Друг е въпросът, че отрядът може да бъде използван по-активно за изпълнение на определени задачи в помощ на други служби на МВР", допълни командирът.

Отрядът развива изключително активна международна дейност, съставна част е от антитерористичната общност на страните от ЕС и през 2007 г. са осъществени над 15 мероприятия за обмяна на професионален опит, информира комисар Узунов, като подчерта, че антитерористите ни се ползват с много добро име в цяла Европа.

Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) работи много добре и с Министерство на отбраната по подготовката на български рейнджъри за задгранични мисии, но по силата на националното законодателство отрядът няма право да участва в действия зад граница, съобщи командирът, като подчерта, че участието в задгранични мисии би било полезно за професионалното изграждане, както като оперативен опит, така и в личностен аспект.

В момента отрядът набира хора - за 9 вакантни места има 50 желаещи, съобщи комисар Георги Узунов, като обясни подробно процедурата и етапите на конкурса, както и качествата, които трябва да притежават желаещите да станат част от най-елитния отряд в страната - СОБТ.