Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне днес с премиера на Турция Ахмет Давутоглу, който е на работно посещение в страната. В рамките на визитата е предвидена среща и с президента Росен Плевнелиев.

Очаква се Ахмет Давутоглу да обсъди проблеми с облекчаване на миграционния натиск и от двустранен интерес.

Поради мерки за сигурност премиерите на България и Турция ще дадат пресконференция в Бояна, а не в министерски съвет. По същата причина от главно мюфтийство обявиха, че ще разпространят протоколни снимки от визита на турския премиер и няма да допускат фотографи.

Партия Атака организира пред БНБ протест срещу визитата на Ахмет Давутоглу.

ВМРО се обръща към всички българи да намерят начин да протестират срещу посещението на турския премиер Ахмет Давутоглу, както могат – в социалните мрежи, с българските знамена в своите населени места или пък рамо до рамо с различни патриотични формации.

Това се казва в писмо на войводите до президента Плевнелиев, парламентарния шеф Цачева и премиера Борисов по повод утрешното посещение на Давутоглу у нас.

ВМРО остро протестира срещу посещението на турския министър-председател Давутоглу в България в момент, когато Турция открито участва в гражданската война в Сирия на страната на ислямистките терористични групировки, се казва в текста.

ВМРО оценява военните активности на тази държава като недопустимо нарушаване на международното право и суверенни държавни граници на Република Ирак и Сирийска арабска република.