Възможностите за сътрудничество в туризма между България и Саудитска Арабия са били сред основните теми на срещата на президента Георги Първанов и принц Алуалид Бин Талал Бин Абдулазиз Ал Сауд, член на кралското семейство на Саудитска Арабия и председател на компанията "Кингдъм Холдинг".

Принцът и съпругата му принцеса Амира бяха на работно посещение у нас.

Двамата са обсъдили и перспективите за построяване на много луксозен хотел в България. Плановете са той да се намира в столицата или на Черноморското крайбрежие.

Държавният глава връчи на принц Алуалид Ал Сауд орден "Мадарски конник"- първа степен за особено големите му заслуги за развитието на българо-саудитските отношения в икономическата област.

Георги Първанов посочи, че отличието е признание за ролята, която има принц Алуалид Ал Сауд в световния икономически елит като един от изтъкнатите представители на саудитското кралско семейство, то е и оценка за онова, което България смята да инвестира в развитието на двустранните отношения със Саудитска Арабия.

В разговора двамата са посочили, че тенденциите в икономическите отношения между България и Саудитска Арабия са определено позитивни. Въпреки това президентът Първанов отбеляза, че стокообменът от около 180 милиона долара е крайно недостатъчен.

Той посочи, че са били коментирани възможностите, които България предлага за чужди инвестиции с атрактивни данъци и с икономическа политика, която поощрява чуждите инвеститори в редица сектори.