България е в ситуация на ценова криза, на прага на здравна и финансова криза. Това видяха ГЕРБ и настояха за национално единство. В декларация от името на парламентарната група Десислава Атанасова заяви, че никоя партия в Народното събрание няма право еднолично да взема решения. ГЕРБ-СДС осъзнавали ролята си на монолитна опозиция, но ще предложат опита и експертизата си. Готови сме да водим диалог с мнозинството, подчерта Атанасова. Избирателите очаквали действия.

Най-важната задача пред НС, според нея, е приемането на бюджета. Все още няма яснота за намеренията на правителството, посочи тя, като герберите виждали авантюризъм в управлението. Темата за Еврозоната и Плана за възстановяване липсва, смята Десислава Атанасова.

Два пътя има пред страната, а по думите й, единият е на задълбочаване на кризите, вторият е за тяхното преодоляване. Атанасова подчерта, че ГЕРБ ще участват само във вървенето по втория път. Няма да толерираме бягането от отговорност, изтъкна тя. Безвремието на служебните и предизборни управления приключи, категорична бе шефката на ПГ на ГЕРБ. Опозицията очаква управленската програмата на властта.

Страната ни, според Атанасова, е изправена пред сериозни предизвикателства и за членството на Северна Македония в ЕС. Заедно можем да намерим правилния път за България, изтъкнаха от ГЕРБ/СДС.

Здраве, търпение и мъдрост пожела лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. И той очаквал да чуе днес приоритетите на управляващите. Без отлагане трябва да започнем да решаваме кризите, настоя лидерът на ДПС и поиска възстановяване на диалога.

В новите управляващи Карадайъ видя самонадеяност и месианство, както и когато ГЕРБ дошли на власт. България се намира в безпрецедентна комбинация от кризи, притеснен е лидерът на ДПС. Бизнесът изнемогва, все повече се говори за фалити, обясни Мустафа Карадайъ. Той настоя още за възстановяване на държавността и демокрацията.

Фатално закъсняваме и с Плана за възстановяване - "трябва да си напишем домашното". България има нужда от възстановяване на диалога, демокрацията и държавността, тоест нормалността, посочи Карадайъ и увери, че ДПС ще даде своя принос за благосъстоянието на гражданите.