Постигнат е баланс в инвестиционните разходи на Министерство на отбраната за развитие на армията и на отбраната. Това заяви служебният военен министър генерал Атанас Запрянов на тематичен семинар по Национална научна програма "Сигурност и отбрана" на тема: "Иновациите в българската отбранителна индустрия и модернизация на българската армия".

Той посочи, че програмата за развитие на армията до 2032 г. включва основните проекти за модернизация на армията и отбраната, НАТО, ЕС, отчитане на уроците от войната в Украйна и Ивицата Газа. Инвестициите за развитието на армията до 2032 г. са в размер до 100 млн. лв. - за придобиване на основна техника за батальонните групи, зенитно-ракетни комплекси, 3D радари и 155 милиметрови гаубици, противоминни кораби, вертолети, изграждане на система за противовъздушна отбрана и др.

Средствата има и за инфраструктурните проекти - щабът на дивизията (многонационалната бойна група на НАТО) и работата по морското пристанище във Варна. Програмата е разчетена за около 9 млн. лв. Запрянов се надява, че правителството, което и да е то, няма да се отклони от приоритетите за развитие на армията и реализацията на проектите. Нито една държава няма потенциала да поддържа самостоятелно отбранителните си способности, отбеляза генерал Запрянов.

Той добави, че Министерство на отбраната разглежда всички инициативи и инструменти за развитие на отбранителни способности и капацитет. Българската отбранителна индустрия демонстрира намерение да бъде активен участник в развитието на отбранителни способности и капацитет на армията.

Запрянов е доволен, че с превъоръжаването и модернизацията на военновъздушните сили с F-16 ще се въведат нови технологии.

По отношение на бойната машина "Страйкър", генерал Запрянов уточни, че машините ще могат да бъдат поддържани в България.

Той призова Министерство на икономиката и индустрията да поддържа връзка с промишлените предприятия, за да може България да стои добре на пазара на боеприпасите както у нас, така и в ЕС. Ако пропуснем момента, ще стане като Зелената сделка - ще се закриват предприятия, защото няма на кого да се продава техника, предупреди служебният военен министър.

В Министерство на икономиката и индустрията модернизацията на армията се разглежда като съвкупност и поредица от възможности, от които отбранителната промишленост трябва да се възползва, посочи служебният министър на икономиката и индустрията д-р Петко Николов. Той също напомня за специализация на България в производството на боеприпаси, различни комуникационни системи, бронирани и технически средства.

Радев настоя за по-бърза модернизация на армията

Радев настоя за по-бърза модернизация на армията

Президентът и италианският му колега посетиха учебен полигон "Ново село"

Председателят на Комисията по отбрана в 49-то Народно събрание и депутат от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев заяви, че в 50-ото Народно събрание ще се мисли за отваряне на възможностите за координация между няколко министерства - отбраната, икономиката и инвестиции. Трябва да се отключи възможността всички геостратегически проекти да се разглеждат от трите министерства. Така ще се направят не само инвестиции в отбраната, но и тези инвестиции ще се използват за поддръжка на българската икономика, каза Гаджев по време на

Следващото, за което трябва да се мисли, е инвестиции от българската държава в различни производства, които създават проблеми за отбраната, открои Христо Гаджев.

Той напомни каква работа е свършила военната комисия в 49-тия парламент, като отчете, че в следващите години България предстои да изхарчи 9 млн. лв. в инвестиции в отбраната. Въпросът е обаче как да се изразходват умно. Трябва да се използват инвестициите в отбраната и като инвестиции в икономиката, поясни Гаджев.

Според него трябва да се разработи нова национална стратегия за отбранителната индустрия, за да може българската индустрия да влезе в сегашното десетилетие на отбраната. Войната в Украйна един ден ще свърши и затова трябва да бъдем готови и подготвени поне във военно отношение, за да не слезем надолу няколко пъти, каза още Христо Гаджев.

Запрянов обяви 20% недостиг в личния състав на армията

Запрянов обяви 20% недостиг в личния състав на армията

Според военния министър е нужно и увеличение на заплатите