Програмно правителство би било за предпочитане пред служебен кабинет. Това мнение изказа проф. Димитър Иванов, преподавател в УниБит и последният началник на Шести отдел в Шесто управление към ДС, пред БиТиВи.

Според Иванов повторение на механични коалиции като тройната и тази зад правителството на Пламен Орешарски вече не биха могли да се получат, а коалиция между ГЕРБ и БСП не е възможен вариант.

"Те са противници и тяхното противоборство предизвика тези избори. Елитите са несъвместими", заяви Иванов и допълни, че между Корнелия и Бойко не би могло да има съгласие, тъй като "това ще им отреже краката".

"Който отиде на коалиция с врага, ще бъде отхвърлен от своите", посочи Димитър Иванов.

Според него проблемът с оставката на премиера Бойко Борисов е, че той е придобил усещането, че еднолично може да решава. Обещанието на Борисов за оставка при загуба на президентските избори е финалът на поредица от негови грешки - дали заради напрежение, умора, но е факт изчерпването на политическия му потенциал, коментира Иванов, като посочи, че слизането на Борисов от властта е обективен процес.

"Все по-трудно е да се повтаря един и същи номер многократно, той го е играл два пъти", каза проф. Иванов.