Бизнесменът Иво Прокопиев отрече да е предлагал министри за първия кабинет "Борисов". Не е вярно, че съм предлагал 5-6 души за министри при първия кабинет "Борисов". Не съм имал никакви други отношения с него извън институционалните разговори, заяви пред БНР Прокопиев.

Припомняме, преди ден пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов заяви, че кръгът около Иво Прокопиев бил предложил няколко министри от първия кабинет, сред които - Нона Караджова, Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Росен Плевнелиев.

Доган е като Меси - гениален, убеден Борисов
Обновена

Доган е като Меси - гениален, убеден Борисов

Призна, че Плевнелиев и други министри му били спуснати

"Никакви министри не съм, изобщо, предлагал. Особено тези имена, които г-н Борисов споменава. Такива разговори между мен и него - за Плевнелиев, за Дянков, за Трайков... Не мога да коментирам защо той казва неистини, то в толкова голям, широк ефир, какъвто е телевизионния", заяви Прокопиев.

Той увери че има "доста активна комуникация" с премиера Борисов през годините, без да споделям и без да подкрепям това, което той върши, особено в сферата на икономиката.

Според него има хора, които споделят общи ценности за развитието на България в икономическата сфера. Това, че част от тези хора, които и той споменава, са били по някакъв начин свързани с КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България), например господин Плевнелиев беше член на Управителния съвет на КРИБ.

Сегашният кмет на Бургас беше шеф на Регионалната организация на КРИБ, е напълно нормално. Тогава КРИБ беше най-голямата и най-авторитетна организация на бизнеса. Напълно е нормално хора от бизнеса да влизат в политиката и от политиката да се връщат обратно в бизнеса или в бизнес-организациите, но това, че някой задкулисно е лобирал или е влиял, просто не е вярно", категоричен е Иво Прокопиев.

Запитан какво друго от изказванията на Борисов от понеделник би искал да опровергае, бизнесменът заяви: "Няма какво да потвърдя".

Прокопиев допълни, че оценката му за банкера Цветан Василев като "главен виновник и отговорник" за случилото се в КТБ не се е променила, но това не е причина медиите да не го използват за източник на информация и да не публикуват интервюта с него. Бизнесменът призова компетентните органи да проверят твърденията от интервюто на банкера.

"Не да вярваме безусловно на това, което Василев казва, а тези твърдения да бъдат проверени", заяви Прокопиев. Той заяви, че никога не се е чувал по телефона с Цветан Василев, а за последно е разговарял с Борисов "преди седмица-две" по незначителен повод.

Прокопиев потвърди, че е имало сигнали за готвено покушение срещу него, които са били предадени на Борисов от службите в качеството му на премиер: "Нашата среща беше да изкоментираме тази информация. Нищо повече от това. Той се разпореди на съответните органи да действат".

Бизнесменът заяви, че няма амбиция за пряко участие в политиката в близко бъдеще. "Темата за политическата промяна в България е много голяма. За себе си мога да кажа, че амбиция за пряко участие в политиката в непосредствено бъдеще нямам. Като гражданин и като човек с активна обществена позиция бих участвал във всяка инициатива от гражданска страна, която би довела до промяна на статуквото в България, да бих", заяви Прокопиев.