Военният министър Николай Ненчев не знае колко са военнослужещите с обвинение от прокуратурата, стана ясно от съобщение на Главна прокуратура.

По повод на изявление на министъра на отбраната, направено на заседанието на Министерски съвет в сряда, 17 юни 2015 г. и разпространени в средствата за масова информация, от Прокуратурата на Република България съобщиха, че през 2014 г. са повдигнати обвинения на 157 военнослужещи, на съд са предадени 129, а броят на осъдените е 98.

"Според министър Николай Ненчев „повдигнати са 2400 обвинения към офицери и войници за последната година. Само 113 от тях са стигнали до съда, а само шестима са осъдени. Тоест, ние ангажираме тези хора в един процес под непрекъснат стрес", се казва в съобщение на прокуратурата, изпратено до медиите.

"Пресцентърът на Прокуратурата на Република България е готов да предостави публично всички необходими данни за работата на органите на Военната прокуратура, както в интерес на обществената информираност, така и в интерес на степента на лична информираност на Николай Ненчев", пише в съобщението на институцията, водена от Сотир Цацаров.

Припомняме, по повод предишно изказване в интервю пред вестник "Сега" военният министър сам даде повод да бъде обект на разследване. Той заяви, че му бил предлаган подкуп във връзка с поддръжката на изтребителите на ВВС МиГ 29.

Ден преди да освободи началника на политическия си кабинет Илия Налбантов и да сложи временно да го замества актрисата и медиен съветник Валерия Кардашевска министър Ненчев представи емоционално писмо на страницата на военно министерство, в което уведоми, че се подготвя промяна в два закона, за да запази разследвания за спекулация със служебно положение ген. Димитър Шивиков.

Преди дни от прокуратурата заявиха, че сигналът, по който е разследван командващият на 61-ва Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков не бил анонимен, а от службата за вътрешен контрол на армията. В изявлението си, публикувано на официалната страница на МО, министър Ненчев твърдеше, че висшият военен е станал жертва на анонимка.

"В Република България, в условията на демокрация и гражданско общество, е недопустимо да се вменява вина и да се отнема достъпа до класифицирана информация на военнослужещи в хода на предварително разследване срещу тях, базирано на анонимни доноси и сигнали", пише министър Ненчев.

Малко по-късно стана ясно, че Кардашевска има допуск до класифицирана информация, за разлика от генерала, който напусна армията именно поради отнемането на този документ.