Група от прокурори действа по "шпицкомандите" на главния прокурор и притиска политици. Това разкри следователят от Столичното следствие Бойко Атанасов в ефира на Нова телевизия.

Разказът му е от първо лице, тъй като призна, че и той е бил и е участвал в такива "шпицкоманди". "Тази група е на прякото подчинение на главния прокурор, като тя се създаде по разпореждане на г-н Цацаров", разказа Атанасов.

В студиото на Нова Атанасов посочи обясни, че схемата, по която действа тази група, е да притиска политици и хора на високи държавни постове с делата, които се водят срещу тях. Притискането става, като делото се води срещу неизвестен извършител.

Пример за такава "шпицкоманда" е делото за Авиоотряд 28. "Прокуратурата притискаше министър-председателя. Всички знаеха, че делото се водеше срещу министър-председателя, но то беше срещу неизвестен извършител", обясни Атанасов.

Самият той е участвал в следващата команда от въпросната група - "става дума за дело срещу депутат в предишно Народно събрание. Два пъти съм направил предложение за повдигане на обвинение и отнемане на имунитета. Били са събрани достатъчно доказателства за това нещо. Аз веднага съм отстранен от това дело. Същият този депутат на следващия ден стана областен управител на София област", разказа следователят и посочи, че става дума за Емил Иванов от ДПС.

Друг пример е воденото дело срещу бившата шефка на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева. "То е гледано под покрива на СГП, но е гледано от военни следователи и прокурори от СРП, които са командировани от главния прокурор. Те са определени със заповед, а не на случаен принцип", обясни Бойко Атанасов. "Целта е да се притискат и страхуват политици", обобщи разкритията си той.

На въпрос защо проговаря чак сега следователят посочи, че не в спирал да говори от 2004 година насам и увери, че сега не отмъщава на никого.

В признанието му присъства и името на Делян Пеевски. "Виждал съм го Пеевски да идва при Петьо Петров, който беше шеф на следствието. Все се появяваха едни зависимости. Това се случи, когато се разследваше опит за убийство срещу Пеевски, разследването започнало от СДВР. Ние следователите бяхме изпратени като логистика при колегите в полицията да гледаме как си пишат протоколите, което е абсурдно", разказа Бойко Атанасов.

"Трябва да променим системата. Ние ако не я променим, няма кой да я промени", заключи с призив към колегите си магистрати Атанасов.

Припомняме, на 19 февруари 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до членовете на Висшия съдебен съвет, в което се предлага членовете на съвета да извършат пълна проверка на твърденията на следователя към Следствения отдел на Софийска градска прокуратура Бойко Атанасов. те бяха направени предния ден, 18 февруари, пред сайта "Бивол".

Следователят Бойко Атанасов излага твърдения за неравномерна натовареност на следователите, както и за това, че образуването на дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи, които не изпълняват разпорежданията и на главния прокурор, е „нещо вече обичайно в структурата“, посочва в писмото си главния прокурор.

В текста си той цитира и думите на Атанасов, че „има дела срещу министри, неизвестни извършители, министри. Министър-председател. Може да има и него… Това са тайни, които се използват, когато наближи момента да се случват важните събития около съдебната реформа. …. Това е една малка, мръсна истина, която съществува към днешния момент в прокуратурата“.