Нормално протичат процесите, взели сме всички мерки за идващите към българската граница украинци в България и всички, които влизат в страната, да преминават през граничните пунктове по най-облекчения начин. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в ресорната парламентарна комисия.

По думите му страната прави всичко възможно досега да осигурят възможност на живеещите в Украйна, да напуснат държавата. Един от украинските граждани, който е влязъл в България е унищожавал и повреждал имущество след употреба на алкохол, като е задържан в Шесто полицейско управление в София, уточни Бойко Рашков.

На въпрос, зададен от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за задържаните тийнейджъри от полицията на 25 февруари, които изписаха "Защита за Украйна" на паметника на Съветската армия, Рашков заяви, че се прави проверка и тя ще приключи до утре. "Случаят е смущаващ, казвам го като министър и като юрист, коментира той и добави, че прокуратурата също е била уведомена за случилото се.

Не прехвърлям отговор за никого, защото аз мисля, че това е повод за взимане на няколко мерки. Една от тях на базата на всичко, което разбрах днес, е взета, каза още Рашков. "Трябва деянията, които са извършени от непълнолетни, с тях да се работи с хора от специална подготовка. Защо не сте постъпили като родители, като сте полицаи, да не сте извънземни и защо веднага не сте се обадили в полицията?", ядоса се Рашков на действията на органите на реда във връзка със случая.

Той е разпоредил на цялата СДВР да се направи проверка на всички заповеди за задържане за 24 часа, за да се види за какво ще се задържат малки деца. Ако бяха пуснали децата да си отидат вкъщи още в петък, нямало да има проблем - това е истината на настоящия етап, каза още Рашков.

С 4 автобуса пристигнаха близо 200 души от Украйна

С 4 автобуса пристигнаха близо 200 души от Украйна

Министърът на външните работи ги посрещна

Предвид ситуацията в момента се налага засилване на охранителната дейност на важните обекти в страната. Това се налага освен заради стратегическите обекти, а и заради постъпващите данни в МВР, каза още той заради войната в Украйна.

От МВР се опитват да осигурят най-напред транспортни средства, с които да се извозят хората от Украйна, а след като бъдат евакуирани, да бъдат настанени на прилични места, където да живеят. Правителството се старае да настани хората от Украйна в градовете, а не в периферията, каза Рашков.

Той не знае как ще се разреши цялостната картина с войната в Украйна, но МВР е поело ангажимент да не стане някъде някоя катастрофа и безопасното придвижване на хората. По всички въпроси се мисли както от редиците на транспорта, така и от други министри, които се занимават активно с него. Конкретно нещо не мога да кажа повече от това, каза още Бойко Рашков.

Той добави, че МВР не е изпадало в такава ситуация и се стараят да направят добро.