"Нерегламентираните превози се осъществяват както от таксита, които имат лицензи, така и от обикновени граждани, които работят нелегално." Това заяви в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова след среща с браншовите организации.

По думите ѝ проблемът е не само в таксиметровите превозвачи, а е и на клиентите, които ползват нерегламентирания превоз, защото там няма сигурност в качествата на водача и изправността на колата.

"През приложението в интернет се ощетява сериозно бранша в София и други градове на страната", подчерта Стоянова.

Тя разясни, че на срещата е станало ясно, че законов проблем няма. Според нея няма как с поредна промяна на закона да се реши този въпрос.

"Проблемът е, че трябва да се съберат достатъчно доказателства за това и КЗК да вземе решение за прекратяване на тази дейност и въз основа на това приложението да бъде свалено от интернет", допълни председателят на бюджетната комисия.

Стоянова обясни, че още от месец май миналата година Министерството на транспорта и Автомобилната администрация са предприели действия в тази посока.

Тя посочи, че доказателства се събират трудно, тъй като трябва да се съберат заявки от това интернет приложение.

По думите ѝ собственикът на този сайт е офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България.

"Надявам се скоро да има решение на КЗК и скоро да се затвори входа към тази измама", изтъкна Стоянова.

Председателят на "Съюз такси" заяви, че те заедно с браншовите организации не се отказват от протестното шествие срещу нерегламентирана дейност на такси "Максим" и неговото интернет приложение.

Припомняме, че дейността на Uber в България бе забранена през лятото на 2015 година с решение на КЗК.
Компаниите го обжалваха в съда, но само преди две седмици ВАС отхвърли иска им. Аргумент на КЗК за спиране на дейността на приложението на таксиметрови превози беше, че дружеството получава нелоялно конкурентно предимство и извлича икономически ползи в ущърб на субектите, които предоставят лицензиран таксиметров превоз.