Скандал беляза първата пресконференция на говорителите на „интелигентния протест". 7 души, които, по думите им, вече 55 дни са на жълтите павета и които искат да останат да живеят в България, „събраха смелост и излязоха пред медиите".

Идеята на това "протестът да проговори" беше да лансира създаването на обща среда на взаимодействие или т.нар. протестна мрежа. Тя е изградена на хоризонтален принцип от онлайн и "живи" групи за натиск.

Оказахме се в една дълга война и затова трябва да концентрираме силите си. Именно затова се създава и мрежата - автентичните групи от протеста да могат да обменят идеи и да се координират за общи действия, докато не постигнат крайната си цел - оставка на кабинета „Орешарски", обясниха говорителите на протеста.

 


актьорът Ивайло Захариев

След като постигнат тази идея, бленувана вече 55 дни, се предвижда мрежата да се превърне в постоянен действащ инструмент за съгласувано гражданско участие и контрол. Създателите на мрежата са готови да скочат срещу всяко управление, подкрепящо олигархията.

И докато споделяха плановете си в клуба на БТА, където се провеждаше пресконференцията, влязоха и представители на Национално движение „Свобода" - протестиращи от палатковия лагер до парламента, и които дадоха 100 дни толеранс на управлението.

Те обсипаха „говорителите" с въпроси за финансирането им, както и за връзките им с определени политически формации. Хората от „интелигентния протест" категорично отрекоха да имат близки отношения със Саша Безуханова, която наскоро представи платформата си „България може". Отрекоха да имат каквито и да било връзки с банкерката Цветелина Бориславова - все имена, които се спрягат за организатори на антиправителствените протести.

Бисер Миланов нарече наредените в залата за пресконференциите Асен Генов, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев и Жюстин Томс "провокатори", "мафиоти" и "идиоти".

От движение "Свобода" заявиха, че не може говорителите на пресконференцията да искат оставка, след като не предлагат нищо.

Хората от палатките се опитаха да зададат и други въпроси по проблеми, срещу които те са излезли на улицата през февруари, но опитите им останаха без резултат. Тези техни опити продължиха около 10 минути, като се наложи да дойде полиция и да ги изведе.

За пореден път Йордан Бонев и Бисер Миланов, известен в кримисредите с прякора Петното, бяха обявени от „интелигентния протест" за провокатори, а принудителното им извеждане беше аплодирано бурни.

След като обстановката се поуспокои, протестиращите обясниха, че са чисти в намеренията и категорично отсякоха, че нямат амбиции да създават политическа партия.

Безспорно най-интересен за медиите беше въпросът за финансирането на тази мрежа. създателите й обаче обясниха, че всъщност не са им необходими кой знае колко пари. След това дадоха отчет по отделно колко им струва едно тиксо, картоните и материалите за плакатите.

За сутрешното кафе беше изяснено, че се плаща от един от протестиращите - Георги Илиев. Той заедно с негов приятел решили да преброят недоволните граждани пред парламента. Първоначалната инвестиция е на двамата авери. След това те сложили касичка и всеки „кафеджия" пускал някакви пари. Така те събирали пари не само, за да си подсигурят кафето за следващия ден, но и да дарят 3000 лев на църква в квартал „Дървеница."

Стана ясно, че те не протестират, за да върнат ГЕРБ на власт, а срещу мафията в управлението.

За септемврийското завръщане на депутатите след ваканцията те са планирали много неща, които засега няма да коментират.

Планираме много неща, просто ще сме по-координирани. Това е само началото, добавиха още „интелигентните протестиращи."