Тази вечер в София се провежда поредният антиправителствен протест с искания за оставка на премиера и главния прокурор. Около 21 часа протестиращи блокират движението по "Орлов мост", съобщи БНР.

По-рано тази вече пред столичната Съдебна палата се проведе традиционното седмично събитие "Правосъдие без каскет" на инициативата "Правосъдие за всеки".

Исканията са за оставка на главния прокурор и на членовете на Висшия съдебен съвет, които преди година го избраха на поста.

Около час продължи проявата тази вечер пред заключената Съдебна палата, като организаторите се обърнаха към дошлите да я подкрепят с думите, че е време, когато вече мнозина вече насочват поглед към бъдещите парламентарни избори, да се изтъкне основното мото, а то е:

Как работи прокуратурата, недокосната според инициатива "Правосъдие за всеки" от реформите в съдебната система. Организаторите на протеста припомниха, че нейните магистрати, наричани у нас обвинители, са адвокати на държавата в условията на налагане на правов ред. Според тях действията и практиките под ръководството на всевластния главен прокурор обаче говорят за съвсем друга мисия, която не е в полза на гражданите. Това се вижда всеки път, когато се извършват поръчкови акции или атаки с популистки цели и се пропускат жизнено важни проблеми, като хаоса в здравеопазването по време на пандемията - казаха пред присъстващите на протеста от инициативата "Правосъдие за всеки".

"Съдебната реформа за съжаление все по-малко се извоюва с аргументи вътре в парламента, тъй като политически представените партии тази тема я загърбиха, но за сметка на това гражданите - ние, държим на нея и ще продължим да я устояваме така, както сме правили засега", посочи адвокат Петромир Кънчев.

Той каза още, че са направили конкретни предложения за съдебна реформа:

"И считаме, че ако те бъдат приети, правосъдието няма да бъде в това състояние, в което е в момента, да не говорим, че от следващата седмица може и въобще да няма такова, тъй като се обмисля затварянето на съдилищата и по този начин правата на гражданите няма да бъдат защитени", заяви още Петромир Кънчев, цитиран от БГНЕС.

Следващата седмица отново ще има протест пред Съдебната палата в София, поканени са интелектуалци, съобщиха от "Правосъдие за всеки".