"За" или "Против" да се отделят от община Родопи и да се присъединят към община Пловдив. Това трябваше да решат за бъдещето си жителите на село Белащица днес. Местният референдум обаче се провали, защото по-малко от 40 процента от имащите право на глас отидоха до избирателните секции, което по закон прави допитването нелегитимно. Това съобщи БНТ.

Минусовите температури сякаш изплашиха жителите на Белащица. До 13 часа по-малко от 10 процента от имащите право на глас 1733 души отидоха до урните.

"Гласувахме, няма начин, трябва да вземем решение...1.34 ч. Нали тука живеят тия хора, трябва да дойдат", коментира пред БНТ Кирил Манолов.

"Според мен това преминаване към община Пловдив има някакви задкулисни икономически интереси, които не бяха добре разяснени", смята Стоян Георгиев.

Референдумът се проведе година и половина след като Инициативен комитет внесе необходимите по закон над 420 подписа. И въпреки че прокуратурата разследва процедурата, дата беше насрочена, макар решението на областния управител да се обжалва и в момента от кмета на Община Родопи.

"То се положиха огромни усилия да не се състои реферандумът, дори през последната седмица от управляващите от община Родопи се изказа мнение, че референдум може и да няма, защото се обжалва във ВАС.

Това разколебава хората. За съжаление не успяхме да достигнем до хората и да разясним, че ние не сме против някоя личност, а институцията община Пловдив е на високо ниво и би могла да помогне на Белащица да се развие", каза Павел Гимишев - член на инициативен комитет.

Белащица гласува на местен референдум дали да се отдели от община Родопи

Белащица гласува на местен референдум дали да се отдели от община Родопи

С право на глас са 1733 жители на населеното място

Днес пред урните дойдоха и хора, които искаха да гласуват, но не откриха имената си в списъците.

От образуването на община Родопи през 1987 година досега няколко населени места са се отделили от нея - сред тях Кричим, Стамболийски и Перущица. Последният референдум е от 2012 година в село Ягодово, където хората избраха да останат в Община Родопи.