Една от причините да свършат парите за помощни средства за хората с увреждания, е че лекарските комисии отпускат твърде много изделия, без да е необходимо.

Това съобщи директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, цитиран от БНР.

От понеделник в цялата страна започват съвместни масирани проверки на социалното и здравното министерство.

В средата на година предвидените за помощни средства 33 500 000 лева вече са изчерпани. Това не се дължи на факта, че хората с увреждания са станали повече или са поскъпнали, коментира шефът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.

Според него има занижен контрол и измами от страна на комисиите ТЕЛК, които изписват необходимото за инвалидите.

Зам.-социалният министър Валентина Симеонова обяви, че от понеделник започва масирана проверка в цялата страна.

Социални работници и лекари ще проверяват на място документацията на комисиите ТЕЛК, за да видят какво се изписва и дали то стига до хората. Симеонова има подозрения за съществуващ конфликт на интереси.

"Има сигнали, които показват, че не малка част от лекарите имат фирми и са свързани с фирми, доставчици на тези помощни средства и медицински изделия", посочи Симеонова.

"И тук има сериозен конфликт на интереси, защото водещият мотив при тях е да увеличават броя на помощно-техническите средства и медицински изделия, с тях се увеличава и печалбата", обясни още Валентина Симеонова.

Всичко, което се открие в рамките на проверката, ще се изпрати на прокуратурата. Въпреки липсата на пари, социалното министерство ще се опита да се справи с икономии от други пера, така че инвалидите да не останат без жизнено необходимото за тях.