Работодателите питат как ще става осигуряването на България с природен газ през месец юли и в дългосрочен план. В писмо до премиера Кирил Петков те изтъкват, че след спирането на доставките на природен газ за Република България от страна на Руската федерация бяха осигурени алтернативни доставки. Значителна част от тях е благодарение на танкери с втечнен природен газ.

Обявените два танкера, закупени от "Булгаргаз" ЕАД, са достатъчни да задоволят търсенето в страната до края на юни 2022 г

Пристигна първият танкер с втечнен газ от САЩ

Пристигна първият танкер с втечнен газ от САЩ

Танкерът се разтоварва на терминал извън страната

От правителството беше дадена и информация, че се търси дългосрочно решение за гарантиране на доставките. Бизнесът и обществото все още не са информирани дали има подписани споразумения за дългосрочна доставка на природен газ от алтернативни на "Газпром" доставчици.

Призоваваме правителството да обяви на какъв етап са евентуални преговори за доставка на природен газ, защото е изключително важно да се знае дали те са гарантирани не само за юли 2022 г., но и в дългосрочен порядък. 

ЕС заменя руския газ с втечнен природен газ

ЕС заменя руския газ с втечнен природен газ

Нови мерки за финансирането

Припомняме, че Газпром спря доставките на газ за България в края на април, след отказа на страната ни да плаща за доставките в рубли.

На 2 юни финансовият министър Асен Василев по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия заяви, че България никога няма да преговаря с "Газпром".