росен иванов
Шефът на ДАБЧ Росен Иванов

Живеещият във Франция български журналист Атанас Чобанов заяви в ефира на БНР, че някои от временните обществени съвети на българите в чужбина са изразили недоволство от липсата на консултации с тях при подготовката на законопроект за българите и българските общности в чужбина.

Чобанов посочи, че са правени опити за контакт с Държавната агенция за българите в чужбина, които завършили „много безславно". По думите му на родните организации и медии зад граница не се гледа сериозно. Отношението е абсолютно чиновническо и няма нищо общо с това, на което са свикнали хората, които са, които живеят в демократични развити общества", заяви Чобанов.

Журналистът заяви пред news.bg, че изготвянето „на тъмно" на законопроекта може да доведе до създаването на „един казионен, назначен национален съвет на българите в чужбина". По този начин ще бъдат заглушени исканията им за представителство в Народното събрание чрез депутати от 32 МИР (чужбина).

Според Атанас Чобанов функциите на Държавната агенция за българите в чужбина могат се извършват от отдел на Министерството на вътрешните работи, а политическото представителство трябва да е в парламента.

Журналистът посочи, че една от основните дейности на ДАБЧ е издаването на удостоверения за български произход - дейност, която може да се върши от отдел на Външно министерство, който е много по-малко бюрократизиран и работи в тясно взаимодействие с консулите по места.

Това, според Чобанов, ще повиши ефективността на проучванията и няма да се повтори случая с руския мафиот Константин Циганов, който е получил българско гражданство през 2001г., а сега е в Бусманци и чака екстрадиране като заплаха за националната сигурност.

Въпреки това, становището на временните обществени съвети не е за закриване на агенцията, а за това „да няма "назначени" отговорници за българите в чужбина", заяви Чобанов, който е част от организацията на сънародниците ни във Франция. Той посочи, че форматът на представителството трябва да бъде обсъден със заинтересованите диаспори преди внасянето на проектозакона.

В отговор председателят на агенцията Росен Иванов каза пред националното радио, че много малко от сънародниците ни извън страната споделят становището на Атанас Чобанов.

"Нека тяхната цел не бъде ликвидирането на агенцията за българите в чужбина. Господинът от Франция говори с общи тези. Става въпрос за изработване на проект за решение на Министерски съвет за законопроект. Схващате разликата? Нали трябва да имаме нещо, върху което да дебатираме. Каквито и да са организациите, ако те работят в интерес на българщината, ние ще ги подкрепяме", обясни Росен Иванов