Лидерът на ДСБ и основател на Нова република Радан Кънев подава оставка след резултата на формацията на предсрочния вот.

Новият му проект претърпя крах и изостана след останалите десни формации - "Реформаторски блок - Глас народен" и "Да, България" на Христо Иванов, които също са извън законодателния орган, но получиха по-висок резултат от формацията на Кънев.

На пресконференция в централата на партията Радан Кънев обяви, че подава оставката си и от двете политически формации - от "Нова република" и от Демократи за силна България (ДСБ). Припомняме, през 2013 г. Радан Кънев бе избран от Националното събрание на партия Демократи за силна България за председател, с което наследи ръководството от й от Иван Костов.

Не постигнахме целта си да влезем в 44-тия парламент, това е нееднозначен неуспех, каза лидерът на ДБС. Няма да напусна българската политика, увери въпреки това Кънев.

Той поздрави ГЕРБ и отчете, че това, че БСП няма да управлява, е голям успех за страната. Иначе той благодари на всички, подкрепили формацията. Двойно увеличили резултата си, по изчисление на Кънев. Ако продължават по същия начин ще има добри резултати.

Запазването на Нова република е много важно политически и "Нова република" трябва да остане в българската политика, поиска тъмносиният водач.

Той допълни, че е много важно българското дясно да бъде единно.

Радан Кънев заяви, че поема отговорност за разединеното дясно. Оставката си той изтъкна като "жест към единението на дясното".

По повод резултата на Реформаторския блок Кънев обаче коментира: "язък за амбициите". Обединението тепърва предстои, категоричен е Радан Кънев.

Той очаква стабилен парламент, в който Бойко Борисов ще има комфортно мнозинство, но по-важното било да се направят реформите.

Аз не съм театрален герой, така той отговори на въпрос дали пак ще се кандидатира за лидер на ДСБ.

Това, че формацията на Христо Иванов не приела подадената ръка от Нова република попречило, според Кънев двете формации да бъдат незаобиколим фактор в следващия парламент. Загубата от това, че не се явихме заедно, е огромна, подчерта той. Не се чули с Христо Иванов. Има политическо и лично в политиката, анализира още Радан Кънев.

Трайчо Трайков пък смята, че пътищата не са затворени за дясно обединение. Дясна алтернатива в България ще има, наистина това, което не ни убива ни прави по-силно, смята и Мартин Димитров. Трябва да има силно дясно в България, няма да се откажем, подчерта той.