Нужен е договор за нова българска република, който да обедини свободните хора. Това обяви при откриването на националното съвещание на ДСБ във Велико Търново председателят на партията Радан Кънев.

Той посочи, че задачата е да бъде отрязана "дебелата свинска опашка на властта в България, която расте и дебелее в продължение на 70 години". По думите му това може да стане със смелост, а не с "Реформаторския блок на Кунева и Лукарски и с ГЕРБ на Борисов и Цветанов", цитира го БТА.

Тези цели изискват ново политическо обединение - съюз между всички българи, които искат промяна, а не партийна коалиция, отбеляза той и допълни, че обединението може да стане около ценност, не около договорка.

Кънев смята, че една нова харта може да сложи началото на нов период в развитието на българската република, който да загърби 70-те години на тоталитарната република и фасадната демокрация.

ДСБ щяло да бъде градивна част от новото широко политическо обединение. В договора, който той прочете, са очертани седем клаузи. Водеща е идеята, че развитието на икономиката и просперитетът на хората трябва да бъдат поставени над привилегированите политически прослойки и властващата олигархия, а данъците да остават там, където са изработени.

Той посочи, че първата политическа задача е установяването на независима антикорупционна прокуратура и утвърждаване на силна българска армия в рамките на НАТО, силни служби за сигурност и силна дипломация.

Опазване на природата в интерес на местните общности и възкресението на българския дух, свързано с възстановяването на културните и спортни традиции, е също част от предложения договор, който трябва обедини хората от дясноцентриския спектър.