Държавният глава Румен Радев обсъди в телефонен разговор със своя сръбски колега президента Александър Вучич предприетите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в България и Сърбия, както и перспективите за сътрудничество между двете държави за по-бързото преодоляване на социалната и икономическата криза.

Разговорът се проведе по инициатива на българския държавен глава.

Въведеното в редица европейски страни наблюдение на разпространението на коронавируса чрез своевременно и масово прилагане на тестове, беше сред темите на разговора, като Александър Вучич открои стремежа за въвеждането на тази практика и в Сърбия.

И България, И Сърбия търпят икономически щети от ограничения износ към Европа и ще използват в максимална степен потенциала на т.нар. зелени коридори за транспорт на стоки и оборудване от първа необходимост.

Обща бе позицията за необходимостта от своевременни социални и икономически мерки в подкрепа на пострадалите от наложените ограничения и загубилите работа.

Бързото и изпреварващо по отношение на други страни възстановяване от икономическата криза е важно за предотвратяването на бъдеща емиграционна вълна, след облекчаване на рестрикциите за пътуване.