Качественото професионално образование, което отговаря на очакванията на бизнеса, е най-доброто средство за справяне с липсата на подготвени кадри в България.

Това заяви президентът Румен Радев на среща в президентството с Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Държавният глава се е ангажирал да съдейства за ускоряване на диалога между Министерството на образованието и бизнеса в търсенето на добрите практики, които да бъдат съобразени с особеностите на нашия пазар на труда.

Представителите на бизнеса са запознали Радев с приоритетите на АОБР за 2017 г. и са потърсили подкрепа за намаляване на административната тежест за бизнеса, както и за справяне с липсата на достатъчно квалифицирани и неквалифицирани кадри.

Според Васил Велев от АИКБ трудностите, които създава недостигът на човешки ресурси, измества като проблем за бизнеса дори корупцията. "Вече не говорим за безработица, а за липса на хора на пазара на труда", уточни Велев.

Румен Радев подчертал на срещата стремежа на страната ни да активизира връзките с българските общности в чужбина и откроил възможността за стимулиране на сънародниците ни в Молдова и Украйна, които да изберат България за своята професионална реализация.

В срещата са участвали Васил Велев и Румен Радев от АИКБ, Сашо Дончев и Божидар Данев от БСК, Цветан Симеонов и Георги Стоев от БТТП и Евгений Иванов и Румяна Георгиева от КРИБ.