Възможностите за насърчаване на икономическия обмен и взаимните инвестиции между България и Узбекистан, обсъдиха на среща в Ню Йорк президентите на двете държави Румен Радев и Шавкат Мирзийоев.

Двамата държавни глави приветстваха в скоро време правителствена делегация от Узбекистан да посети страната ни, която да подготви официална визита на президента Шавкат Мирзийоев и организирането на двустранен бизнес форум за стимулиране на икономическия обмен. Президентът Радев изрази интереса на България да бъде част от динамичното икономическо развитие в региона на Централна Азия.

Узбекистан приветства връщането на българските стоки и храни на своя пазар, подчерта от своя страна президентът Мирзийоев и отбеляза възможността повече смесени компании от двете държави да насърчат износа както на суровини, така и на продукти с по-висока добавена стойност от Узбекистан към Европейския съюз.

В Узбекистан вече има подобни примери за успешно сътрудничество и това партньорство може да бъде продължено и у нас, беше отбелязано на срещата.

Само с пари сигурност в Европа няма да има, убеден Радев

Само с пари сигурност в Европа няма да има, убеден Радев

Очакваме от Световната банка експертиза и анализ какъв път да избере страната за икономическо и социално развитие

Инициативата на Китай за подобряване на свързаността между Европа и Азия чрез инициативата "Един пояс, един път", също създава благоприятни предпоставки за по-активно икономическо и инвестиционно сътрудничество между България и Узбекистан.

По време на срещата е обсъдена и възможността студенти от Узбекистан да получат висшето си образование в българските университети, както и за насърчаване на туризма.