Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА, никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА.

Такова обещание изрече президентът Румен Радев в Брюксел, съобщиха от администрацията на президента, който е в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет.

Радев заявява и че като президент на България и пазител на българската Конституция, ще сезира Конституционния съд за СЕТА. 

По думите му СЕТА налага промени в Конституцията и Конституционният съд ще трябва да се произнесе дали те са законосъобразни.

"Това което беше изразено снощи е декларация, която не е гласувана заради неодобрението на Полша поради назначаването на Доналд Туск за председател на Европейския съвет", подчерта държавният глава.

"Оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира, посочи още президентът Румен Радев и коментира:

"Не водя загубени вече битки, нека това да е ясно."

Въпросът за СЕТА на ниво ЕС вече е решен, каза Радев. Българското правителство на свое заседание решава да подкрепи СЕТА, тук (в Брюксел) се подписва СЕТА. Това заяви президентът Румен Радев и припомни, че през октомври м.г. българският премиер е гласувал за СЕТА в Европейския съвет. Споразумението е гласувано и от Европейския парламент.

Радев припомни, че октомври миналата година българският премиер е гласувал за СЕТА в Европейския съвет. Това са фактите. Най-важното - СЕТА е гласувана в Европейския парламент, добави той.

Това, което бе изразено снощи, е декларация. Тя не е гласувана заради неодобрението на Полша за назначаването на Доналд Туск като председател на Европейския съвет, поясни президентът по повод коментарите, че е приветствал търговското споразумение с Канада.

От всяка загуба трябва да извличаме ползи, каза държавният глава. Много важно е не толкова СЕТА, а решенията, които се взимат за бъдещето на ЕС в такъв стратегически документ - декларацията за Рим, коментира държавният глава и поясни, че има различни виждания.

Радев обобщи опасенията на т. нар. "стари" страни в ЕС, че тяхната скорост на развитие се забавя. От друга страна са опасенията на по-новите, че ще бъдат изоставени и че няма да получат достатъчно подкрепа, че могат да останат в периферия. Едната и другата страна имат своите основания за тези притеснения, посочи Радев.

Ние се стремим да постигнем общо, единно решение, базирано на европейските принципи и ценности - солидарност и единство на ЕС, поясни той.

Българският държавен глава обясни, че в един стратегически документ, трябва да има яснота и точност, но сега има противоречия. От една страна имаме думи и фрази като "консолидиран съюз", "социален съюз", "проспериращ съюз", "силен съюз на световната сцена"; от друга страна имаме термини като "някои от нас", "различни скорости", "когато е възможно", "когато е необходимо", "засилено сътрудничество", "остава отворено за", даде пример Радев.

Няма как да има едно тяло на две скорости - от законите на физиката е ясно, че това означава две тела, поясни президентът.

Внесъл съм текст, който впоследствие съм обсъдил с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, който да гарантира продължаването на кохезионната политика.

Предложих да се премахнат всички текстове, които противоречат на принципите за единство и солидарност на съюза. Текстовете, които предложих, са за продължаване на кохезионната политика. Нека не гледаме на ЕС като на дойна крава. В никакъв случай.

Трябва да се стремим с нашата вътрешна политика и с нашите действия да бъдем пълноправни и достойни членове на този ЕС. За последните 10 години публичните инвестиции, получени под формата на европейски фондове, са 40 процента от всички публични инвестиции. През 2013 г. те достигат дори 80 процента. Това е страшно много, каза Радев. Друг е въпросът как ние разходваме тези инвестиции. Вътре в България трябва да отворим много сериозен дебат на тази тема, заяви държавният глава.

Той призова за солидарност за подкрепа единството на съюза - като ценностна ориентация и като реални действия. Единството означава компромиси. Мисля, че България прави страшно много компромиси. Подкрепяйки в миналото СЕТА, България прави компромис, защото според мен и според анализатори, за силни и устойчиви икономики СЕТА е огромно предимство. За слаби и крехки икономики СЕТА е заплаха. Българският народ и българската държава правят своите жертви в името на солидарността и принципите на ЕС, каза Радев.

Според него подобно е положението и с плана "Юнкер" - той облагодетелства силните икономики, бизнеса в развитите държави, но пак сме го подкрепили.

България е надежден пазител на външните граници на ЕС, заделяме големи средства като процент от БВП, за да опазваме тази граница. То е въпрос на компромис в името на солидарността на ЕС и това трябва да бъде отчетено, заяви президентът.

Българският потребител също прави компромиси - храни с различен стандарт, да не кажа и на по-високи цени. Цената на труда е много по-ниска за същите усилия и интелект, които влагат нашите работници и инженери. Тоест ние плащаме солидарността не с думи, а с реални компромиси и действия, посочи Радев.

Ще настоявам докрай кохезионната политика, която в момента никъде не съществува като въпрос след 2020 г., да намери отражение в стратегическите документи, за да може да се отрази и в многогодишната финансова рамка на ЕС, отбеляза държавният глава.

България трябва да продължи с важни структурни реформи. Получаването на еврофондове до момента не постигна социална конвергенция. Само 0.8 процента е ефектът върху жизнения стандарт на българите.

Според Радев е необходима по-гъвкава политика за еврофондовете, която да е ориентирана към много повече във вложения, освен в инфраструктура, която е важна, но и в развитие на човешкия капитал, повече средства за образование, здравеопазване, спорт, конкурентоспособност на малкия и средния бизнес, за развитие на икономиката.