Свободата на Пиринска Македония се превърна в щит за местното население. В спасение от насилственото обезбългаряване и погромите върху българското самосъзнание и родова памет. В щит срещу жестоко налаганите чужди доктрини, които имаха една цел - да заличат всичко българско.

Това заяви президентът Румен Радев, който участва в тържествената церемония по повод 110-годишнината от освобождението на Петрич и Пиринска Македония.

Днес Пиринска Македония продължава да бъде крепост на българщината, на родолюбието и историческата истина, от която все така се нуждаем и днес. Тук все така пламенно се отстояват честта и достойнството на македонските българи, на техните вековни традиции и каузи. Несправедливият Берлински конгрес остави македонските българи отвъд граничната бразда на Свободна България, но не успя да им отнеме упованието, че не е далеч денят на обединението с Отечеството. Те продължиха да бъдат неразделна, животворна част от общото духовно и културно пространство на българския народ. Неразделна част от политическия, обществен и културен елит на България, македонските българи продължаваха да напомнят на своите свободни братя за техния неотменим дълг към все още поробените, обясни Радев.

По думите му съдбоносните дни на Балканската война белязаха време на върховен национален подем и върнати надежди за Пиринска Македония. Този многовековен български край получи свободата си по стъпките на Седма Рилска дивизия и на доблестната четата на капитан Никола Парапанов, възвестила в Петрич пристигането на дълго чаканата родна, българска власт. Във войните за национално обединение македонските българи воюваха рамо до рамо с братята си от Свободна България, добави държавният глава.

Повече от хилядолетие защитниците на българската земя напояват Беласица с кръвта си. В народната ни памет живее споменът за подвига на Самуиловите воини, за себеотрицанието на поколения възрожденци и революционери, за славните страници на войните за национално обединение, каза в словото си Румен Радев.

Нека днес сведем глави в знак на дълбока признателност към всички, отдали живота си пред олтара на Отечеството. И нека техният героизъм и себеотрицание бъдат задължение за всички ни да продължим да отстояваме българския дух в Пиринска Македония, призова държавният глава.