Инфлацията е 3% и спада, а ръстът на брутния вътрешен продукт за 2023 г. е почти 2%, посочи премиерът акад. Николай Денков днес по време на среща с Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

"Присъединяването към еврозоната през 2025 г. е приоритет за България. Вече сме изпълнили изцяло три от четирите критерия", заяви акад. Денков. И допълни, че има политическо съгласие и подкрепа за въвеждането на еврото в България.

Премиерът е представил и мерки за увеличаване на доходите и средствата в подкрепа на семействата с деца, както и предстоящия ръст на пенсиите с 11%. Тема по време на срещата са били и промените в конституцията и антикорупционните закони.

Допълнително, среща по инициатива на директора на МВФ се е провела заедно с президента Румен Радев. Дискусията е имала фокус върху необходимостта от икономически растеж след пандемията от COVID-19, преодоляване на негативните последици от военните конфликти в съседните региони, както и предизвикателствата при използването на изкуствен интелект.

Ключови точки са били също нуждата от инвестиции в образованието и насърчаването на конкурентоспособност, с цел икономически растеж. Също подчертана е била и необходимостта от мерки за намаляване на инфлацията в страната, която все още е над средната за ЕС.

Радев и шефът на МВФ умуват за мерки за намаляване на инфлацията у нас

Радев и шефът на МВФ умуват за мерки за намаляване на инфлацията у нас

Двамата обсъдиха предизвикателства пред глобалната икономика