България и Грузия споделят обща амбиция за увеличаване на свързаността в Черноморския регион, която да насърчи икономическия обмен, взаимните инвестиции и туризма.

Това е била общата позиция на президентите на България и Грузия Румен Радев и Саломе Зурабишвили, които са провели среща днес във Варшава. Двамата участваха във възпоменателната церемония в полската столица по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война.

Румен Радев зове да помним ужасите и причините на ВСВ, за да не се повтаря

Румен Радев зове да помним ужасите и причините на ВСВ, за да не се повтаря

На фона на днешните ожесточени спорове за световно лидерство

Годишният стокообмен между България и Грузия достига 600 млн. долара и с развитието на транспортните, енергийни и дигитални коридори има потенциал да достигне 1 млрд. долара през следващите години, е било подчертано на срещата.

Двамата държавни глави са изразили и общ стремеж за откриване на пряка въздушна линия, задълбочаване на двустранното партньорство в областта на науката, културата и образованието.

Президентът Радев е подчертал, че България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия и ще продължи да подпомага усилията в рамките на многостранните преговори за укрепване на стабилността в региона на Кавказ.

Българският държавен глава е изразил и подкрепата си за европейската и евроатлантическата интеграция на Грузия и е оценил високо активното ѝ участие в рамките на Източното партньорство с ЕС.