Премиерът Марин Райков откри заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той подчерта, че служебното правителство, още в началото на работата си, постави възстановяването на работата на Тристранния съвет като приоритет.

Премиерът изрази удовлетворение от готовността на участниците да не използват този формат като повод да лансират някакви идеи, а по-скоро да търсят общия знаменател.

„Поемам ангажимент това да не остане единствено или единично заседание", добави Райков. Той призова социалните партньори да проявят конструктивност и да бъде обърнато внимание на всички процеси, които създават напрежение в страната.

Премиерът използва поводът да отговори и на някои притеснения у част от бизнеса от употребената наскоро от него дума „солидарност".

„В тази специфична и нелека социална среда аз акцентирах върху необходимостта българският бизнес, националният капитал, индустриалците да проявят солидарност с най-уязвимите социално българи и това беше изтълкувано от някои представители на бизнеса като сигнал, че държавата е склонна да прояви натиск", поясни Райков.

Той категорично заяви, че за това правителство ще бъде приоритет създаването на подходяща бизнес среда. „Ние няма да извиваме ръцете на българския бизнес. Никой не обмисля повишаване на данъците. Нямаме намерения за изкуствено повишаване на заплатите в частния сектор, извън това, за което се разберем", заяви премиерът.

Той съобщи, че правителството работи по някои идеи за подпомагане на социално най-онеправданите слоеве на обществото.

„След думата „солидарност", втората дума, която бих използвал е „диалог", добави Райков и допълни, че би желал допълнителен диалог именно по темата „По какъв начин бизнесът, благотворителните структури, държавата, евентуално с помощта на европейски структури биха могли поне малко да направят, за да облекчат положението на нашите съграждани в тежка социална ситуация".

Трябва да проявяваме солидарност и трябва да намерим най-подходящата формула, чрез която от една страна да не посегнем на бизнесклимата, а обратното - да създадем най-добрите условия за развитие, за откриване на нови работни места, но и същевременно да подадем ръка на всички българи, призова премиерът.

Той каза, че протяга ръка към представителите на бизнеса за диалог с надеждата да дадат правилния сигнал. Според Райков нещата може би няма да станат до изборите в завършения окончателен вид, но ако бъде поставено добро и амбициозно начало на дискусията, тя със сигурност би довела до някои формули, които поне да оберат най-неприемливите форми на мизерия.

Райков каза, че засяга този въпрос отново, включително и заради това, че току-що са го информирали, че Тодор Йовчев от село Ситово е починал, вследствие на това, което сам си е нанесъл, самозапалвайки се.
„Тези актове на отчаяние са едно послание. Ние не можем да го игнорираме - нито това, нито - на останалите", заяви премиерът.