Тази сутрин станахме свидетели на практика, която не е характерна за страните, които членуват в ЕС или искат да бъдат членки на ЕС - групово спиране на хора да минат границата. Това заяви от парламентарната трибуна външният министър Николай Младенов по повод случилото се днес на българо-сръбската граница.

Той каза по повод на декларацията на Волен Сидеров, че трябва да информираме нашите партньори за случилото се и да има сериозна дискусия за подобен тип практики, които, според него, трябва да бъдат прекратени веднъж за винаги. Припомняме, лидерът на "Атака" призова страната ни да излезе с ясна позиция за случилото се по границата. В декларацията се посочва, че Сърбия драстично е нарушила европейските правни норми.

Младенов подчерта, че България винаги се е придържала към принципите на толерантност, добросъседство и регионално сътрудничество и добави, че очакваме същите практики да бъдат спазвани от всички наши съседи, особено тези, които искат да станат страни-членки на ЕС.

Младенов съобщи от парламентарната трибуна направеното от Външно министерство през последните два дни. След информацията за отказа от сръбска страна да бъде проведено шествието в Босилеград е бил извикан сръбския посланик и му е било заявено, че това е неприемлива за нас позиция.

Обясненията за действията на сръбската страна били, че имали съмнения, че ще има провокации и затова не разрешили шествие, а само поклонение на паметника. На посланика е била връчена нота.

След серия срещи на граничните власти от българска и сръбска страна беше уточнено, че това е недопустимо и тази практика трябва да бъде прекратена. В резултат движението бе възстановено, разказа той.