Развръзката по назрелия през изминалите две седмици конфликт в НДСВ се очаква днес. Лидерът на партията Симеон Сакскобургготски ще участва в заседанието на парламентарна група, на което ще съобщи решенията си.

Ще оттегли ли той доверието си от "провинилите се" членове на НДСВ, както се закани миналата седмица? В изказването си тогава Сакскобургготски осъди като недопустими действията на депутатите, които оспориха резултатите от провелия се извънреден конгрес.

„Обмислям радикални промени в парламентарната група, а ако се наложи дори и още по-крайни решения от моя страна, без това да означава оттеглянето ми от активния политически живот на страната", се казва в изявлението.

На 3 юни, след обявяването на последните пет члена на Политическия съвет, вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев се обърна към председателстващия конгреса на НДСВ с думите: „Г-н Велчев, само присъствието на Негово Величество ме въздържа да кажа това, което мисля за Вас!"

Реакцията на Вълчев бе продиктувана от съмнения за манипулиране на изборните резултати. „Огорчен съм! Не съм очаквал това, не мисля, че го заслужавам", ядосано коментира Сакскобургготски.

Не познавам никой, който би си позволил манипулация пред очите на лидера. Така Милен Велчев коментира обвиненията.

Като цяло, на извънредния конгрес на НДСВ се редуваха полюсни настроения. В началото, с приветствията на коалиционните партньори се установи настроение на сигурност и увереност в тройната коалиция, а нейната цялост като гарант за пълен мандат на кабинета.

След това обаче станаха видни настроенията сред делегатите, които аплодираха всеки намек за излизане от коалицията. Категоричният отговор на премиера Станишев на тези желания бе ясен - излезе ли от коалицията, НДСВ спира да съществува.

След като недоволството бе първоначално изразено от Даниел Вълчев, два дни по- късно над 40 депутати от Парламентарната група на НДСВ предложиха изключване на Милен Велчев от партията и обжалване на резултатите от конгреса.

През изминалите две седмици ситуацията в НДСВ не се изясни. И до момента не е ясно ще оттегли ли доверието си Сакскобургготски от своите депутати и министри.

Единствено заместник-председателят на ПГ на НДСВ Минчо Спасов депозира оставката си на 14 юни. Въпреки това той подчерта, че ще съобрази действията си изцяло с решенията на Симеон Сакскобургготски. Спасов е сред членовете на работната група от юристи, която трябваше да прецени дали на извънредния конгрес е имало нарушения.