Чрез въвеждането на активната регистрация се прави опит за решаване на един от най-големите проблеми и изборните списъци да бъдат изчистени от около 1 млн. „мъртви души”. Това заяви в студиото на „Денят започва” по БНТ народният представител от „Движение България на гражданите” (ДБГ) Димитър Делчев, който е член на правната парламентарна комисия.

Той обясни, че проблемите в Изборния кодекс били консултирани с много специалисти и почивали на 10 принципа. Основен от тях е този за запазване на тайната на вота. Чрез промените се въвеждат правила за провеждането на електронно гласуване.

Народният представител анонсира, че се предвижда пилотно гласуване, с което хората да се убедят, че гласуването по електронен път е сигурно. Те трябвало да се убедят още, че това ще допринесе за подобряване на демократичния процес при изборите.

Реформаторите щели да настояват да се въведе машинно гласуване с около 4000 машини в поне половината секции в цялата страна. По този начин резултатите щели да са ясни много бързо след изборния ден, а и щели да се намалят възможностите за манипулации по време на самите избори.

Във внесения законопроект се предлагало още да бъдат махнати номерата пред имената на партиите в бюлетината.

Делчев обяви, че се предлага и забрана за политическа агитация от духовни лица. Това предложение е провокирано от сигнали за провеждана кампания от представители на различни религии. Той е категоричен, че не може да се позволи смесване на религията с политиката.

От своя страна народният представител Чавдар Георгиев обяви, че социалистите са внесли в деловодството на Народното събрание собствен проект за промени в Изборния кодекс. Целяло се изборният процес да стане по-честен и демократичен, тъй като последните избори са били изключително порочни.

Предлаганите от червените промени били свързани с максимално ограничаване на възможните манипулации. Те предлагат образователен ценз за участниците в изборния процес - основно образование за членовете на СИК и средно за ръководствата им, чисто съдебно минало за членовете на комисии, наблюдатели, представители на партии и застъпници.

Ясен регламент как да се попълват протоколите е друга идея, която Чавдар Георгиев разкри. Според него вторият оригинален протокол бил напълно излишен и затова трябвало да отпадне. Левицата има предложения и за това как да става поправката в протоколите при евентуална грешка при попълване на данни и какъв да бъде начинът на обжалване.