Реформаторите са разсърдени на председателя на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов и на колегите си от ГЕРБ, които вчера на заседание на комисията отхвърлиха важни за РБ текстове от Закона за електронната идентификация.

Затова днес коалиционните партньори на ГЕРБ дадоха брифинг в парламента, за да помолят герберите да преосмислят позицията си в зала по отхвърлените текстове в закона, които позволяват въвеждането на електронен чип в личните карти.

За нас от Реформаторския блок това е огромен проблем, подчерта Найден Зеленогорски. Според него отхвърлянето на важните текстове ще възпрепятства електронния вот.

Българските електронни лични карти са средство, чрез което може да се улесни изборният процес, категоричен бе и Димитър Делчев, който е член на вътрешната парламентарна комисия.

Реформаторите ще настояват, когато се гледа закона в пленарна зала, отхвърлените от комисията текстове да бъдат приети.

Ако това не стане, реформаторите вече са готови да внесат промени в Закона за българските документи за самоличност, които бързо да позволят издаването на електронни лични карти.

Личните документи с чипове ще струват точно толкова колкото и сега издаваните и услугата няма да се оскъпи и затова реформаторите искат в най-кратки срокове да се издават документи с чип.

За нас е важно това издаване да започне колкото се може по-скоро”, категоричен бе Димитър Делчев. Според Антоний Тренчев и без електронни лични карти ще може да се въведе електронно гласуване, но то няма да става толкова лесно, колкото при лични документи с чип. Освен това по мнението му електронен вот без електронна лична карта ще е по-скъп.

Тренчев настоява България да е модерна и прогресивна държава с електронни услуги. Реформаторите са убедени, че ще успеят да убедят герберите в нуждата от въвеждането на електронна лична карта и на електронно управление у нас.

Истината е на наша страна, категоричен бе Тренчев.