Има връзка между конгреса на БСП и оставката на Калфин. Мнението е на съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски в коментар в студиото на БиТиВи на новината на напускането от АБВ на управлението.

Според Зеленогорски БСП, АБВ и ДПС вървят към единение.

"Започва преструктуриране на политическото пространство с идеята да се върви към ляво-центристко, а не дясно-центристко, но това няма да стане", отсече реформаторът.

Той посочи, че оценява усилията на вицепремиера Калфин, но призна, че реформаторите са се чувствали некомфортно с лява политическа сила в лицето на АБВ в дясното управление. Само час преди това стана ясно, че Калфин е подал оставка.

"В този смисъл, за нас е облекчение, че АБВ напускат", каза Зеленогорски и напомни, че РБ са имали сериозни съображения и несъгласия с определени политики, предлагани от АБВ в социалната сфера, както и че за РБ е по-важно да се изчистят различията с ПФ, защото това е важното партньорство.

Зеленогорски подчерта, че правителството остава и няма да има предсрочни изброи.
Няма да тласнем страната към хаос, обеща съпредседателят на Реформаторите.

Според него подкрепата в парламента на ГЕРБ, РБ и ПФ е достатъчна, за да не се допусне страната да бъде тласната към ляво-центристко правителство. Аз нямам опасения, каза още той.

Найден Зеленогорски припомни, че управляващите имат сериозни цели и продължават напред по управленската програма.
Освен това той посочи, че не трябва да се спекулира, че излизането на АБВ ще повлияе негативно на социалния елемент в управлението, тъй като десните правителства също правят социална политика

По отношение на проведените разговори днес с Патриотичния фронт Зеленогорски заяви уверено, че ще се стигне до златното сечение.

"За нас е водеща възможността гражданите да имат гарантирано конституционното си право на избор", посочи Зеленогорски.