Реформаторите отново не обявиха кандидата си за президент, въпреки очакванията, че това ще се случи днес.

"Някои от партиите имаха срещи с нашите кандидати за президент и съвсем логично и нормално е да минат тези срещи", коментира пред журналисти Найден Зеленогорски от ДБГ. Той допусна, че утре или вдругиден предстои председателски формат, след което ще обявят кога ще бъде изпълнителният съвет.

"Всички искаме да стане възможно най-бързо", заяви Зеленогорски по въпроса, кога Реформаторите ще обявят кандидата си. "Според мен крайният срок е денят за регистрация в ЦИК", допълни той и посочи, че ГЕРБ са се ориентирали към този краен срок. Ние при всички случаи ще бъдем много преди това, уточни Зеленогорски.

Според него е по-добре да си свършат работата до край и да не бързат, защото най-важното било РБ да има единна кандидатура и всички политически партии в блока, гражданското тяло, да стоят категорично зад тази кандидатура. В противен случай нямало да могат да отправят посланието си към избирателите. А то е, че можем да имаме единна кандидатура и да се представим силно на тези президентски избори, допълни реформаторът.

Помолен да коментира думите на Радан Кънев, че президентът закъснял със свикването на КСНС по въпросите за миграционния натиск, Зеленогорски подчерта, че се въздържа от категорични коментари в този "изключително сложен момент". "Искаше ми се КСНС да се случи малко по-рано, защото е очевидно, че и България, и ЕС са под сериозен натиск", обясни той.

В РБ били на мнение, че ЕС трябва да има единна позиция и ние да бъдем част от тази единна позиция по отношение на преговорите с Турция. Зеленогорски припомни и позицията на РБ, че само в контекста на ЕС и НАТО можем да отговорим на предизвикателствата, пред които е изправена България.

Според него държавният глава трябва да свика КСНС. "Предполагам, че ако президентът Плевнелиев има такова намерение, той ще го съобщи", допълни реформаторът.

В ДБГ имали много сериозен разговор с проф. Велислав Минеков, свързани с  визията и с главните приоритети. "Има какво да споделим, но ще го споделим от наше име и той - от негово име, на следващия председателски съвет", изтъкна Зеленогорски.

За варианта РБ да се яви на изборите без партията на Корман Исмаилов, Зеленогорски каза, че е чул, че имало изявления. Според него обаче, РБ, без която и да е от партиите в него, би бил различен.

"Очевидно е, че РБ се справя добре на местните избори, на парламентарните и европейските и поради това, че сме заедно", посочи реформаторът. "В този смисъл бих бил много внимателен да посочвам с пръст една или друга партия и да очакваме, че ако някой притежава двете букви, притежава и целия потенциал на Реформаторския блок", коментира още Зеленогорски.