В парламента е пълен хаос. В Реформаторския блок 15 души подкрепят правителството, а 8 души са в опозиция. Такова животно няма по света. Всички принципи на парламентаризма са нарушени.

Това коментира социологът Юлий Павлов в сутрешния блок на БНТ.

По думите му, безпринципността в парламента „крещи”, че трябва да има предсрочни парламентарни избори, защото не се знае кой е опозиция, кой – управляващ.

Според Павлов поне три парламентарни групи в настоящия парламент няма да са в следващото Народно събрание – АБВ, „Атака” и групичката, влязла покрай Николай Бареков.

Анализаторът изтъкна и парадоксалното поведение в парламента на АБВ и Патриотичния фронт, които уж са част от управляващото мнозинство, но в решителни моменти гласуват и действат като типични опозиционни сили.

Необходими са предсрочни избори, но парадоксът е, че те са малко вероятни. Тази ситуация е по-изгодна за партиите, които няма да влязат в следващо НС”, констатира Юлий Павлов.  

По отношение на Реформаторския блок Павлов изтъкна, че от самото си начало те са в състояние на „полуразпад”, който през настоящата година щял да се официализира, т. е. че ще се разпаднат напълно. Според него е противоестествено ДСБ, от една страна, и ДБГ и СДС, от друга, да стоят заедно и политическият морал изисквал те да се разделят.

От своя страна социологът Първан Симеонов подчерта, че на този етап няма видима нужда от избори две в едно (през есента парламентарни заедно с президентските), но ред обстоятелства могат да доведат до това. Международната ситуация може да окаже въздействие, желанията на Борисов също. "Логиката свидетелства, че са по-малко вероятните избори две в едно, защото няма политическа алтернатива", посочи Симеонов.

Според Първан Симеонов България е била в затишие през 2015 г., но през 2016-а ще е в пъти по-интересно у нас.

По отношение на президентските избори Юлий Павлов коментира, че Радан Кънев и да се кандидатира, има шансове, колкото и всеки човек, хванат от улицата. Той е убеден, че следващият президент ще е кандидатът на ГЕРБ, който щял да бъде избран на втория тур на президентските избори.

По думите му, не е нормално да не се знаят още кандидатите за президент на партиите, като особено парадоксална ситуацията била с ГЕРБ и президента Плевнелиев – уж не е имало публичен развод между Плевнелиев и ГЕРБ, а пък Борисов го полага до други кандидати. „Това нещо никъде го няма по света”, отсече Павлов.