Скандалът в МВР се отразява в най-голяма степен на общественото мнение.

Това сочи проучване на агенция „Алфа Рисърч", представено от Геновева Петрова в предаването „Коритаров Live" по Нова телевизия.

Проучване на обществените нагласи към политическите партии се прави всеки месец, каза Петкова.

За един месец оценката за дейността на министъра на вътрешните работи Румен Петков е спаднала с 27 пункта, сочи проучването на общественото мнение на "Алфа Рисърч".

По думите на Петрова за последните две правителства не е имало толкова драстичен срив в доверието към един министър.

"Досега не е имало такъв рекорд", допълни Петрова.

С 4 на сто нараства недоверието към правителството за един месец. Самата институция МВР също търпи негативи - ерозията на доверието там е 10%, сочи още излседването.
"В повече или по-малка степен гражданите все още имат доверие в тази институция", каза Петрова.

Според последното проучване на „Алфа Рисърч" 59% от участвалите в анкетата смятат, че Румен Петков трябва да подаде оставка.
47% от анкетираните са на мнение, че министърът има арогантно поведение по време на скандала. Според 44% от участвалите в проучването Петков има връзки с престъпния свят.

Едва 9 % мислят, че той си върши работата.

"МВР се крепи на три защитника - съда и прокуратурата, полицейските дирекции, обществените нагласи. Последният от тях вече се срива. "

Това каза от своя страна психологът Бойко Ганчеваски - бивш директор на Института по психология.
По думите му МВР явно е в емоционален срив. Трябва да се направи някаква промяна, категоричен е той. Проблемът е в ръководителите, каза Ганчеваски и допълни, че са необходими промени в структурата на самите дирекция.

"Когато МВР става слабо, тогава престъпният свят много добре разбира и започва да действа - като се започне от показни убийства и се стигне до обикновени битови престъпления", каза в заключение Ганчевски.