"Терем-летец" ще ремонтира украински хеликоптери. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисията по отбрана Христо Гаджев.

Той посочва, че има сключен договор между "Терем" и украинска компания. По думите му целта е да се изнесе ремонта на хеликоптери от Украйна в България. Според него това ще донесе икономически ползи за България и ще помогне на украинците да поддържат и да изпълнява своите договори.

Гаджев пояснява, че не става въпрос само и единствено за украински хеликоптери, а и за поддръжка на такива машини на други страни.

Проектът на договор включва отдаване под наем на работни и складови помещения, стоянки за вертолети в завод в "ТЕРЕМ-Летец". Там ще се съхранява техническо имущество, доставено от украинската компания "АвиоГрейд". Договорът е за 30 години за "съвместна дейност в областта на ремонта на вертолети от типа "Ми" и техните модификации".

От МО посочват, че макар "Терем" да е публично предприятие, не може да бъде прието, че търговската дейност на "Терем" представлява държавна или обществени дейност, за да бъде оповестявана. Според министър Тодор Тагарев дружеството има задължение да поддържа способности за изпълнение своите задачи.

"Терем" и полска фирма ще се състезават за ремонта на МиГ-29

"Терем" и полска фирма ще се състезават за ремонта на МиГ-29

Министерство на отбраната е одобрило офертите им, ремонтът ще е за 16 млн.лв.