Изпращаме още военни в помощ на Гранична полиция. Колко обаче, вътрешният министър Бъчварова се въздържа да назове конкретно и отсече: "Достатъчно".

Министърът бе изслушан от вътрешната парламентарна комисия, която заради класифицираната информация по темата бежанци не допусна медиите до заседанието.

В момента се разработва оперативен план. Военните обаче няма да бъдат изпратени наведнъж, а поетапно, с оглед на необходимостта и развитието на ситуацията.

"Като брой не мога да кажа", заяви Бъчварова.
По непотвърдена информация обаче от други източници, че се касае за 200 военни.

"Нямам представа за количеството, но най-вероятно армията ще се включи в дейностите по охрана на границата и това е правилно, защото ситуацията е кризисна", коментира по-късно и председателят на Вътрешната комисия Атанас Атанасов.
По думите му имало публични спекулации, че в европейската част на Турция има групи от хора, които се насочват към българската граница и трябва да се действа "респектиращо".

Атанасов увери, че има много добра комуникация между българската и турската страна по дипломатически канали.

Не са обсъждани мерки за затваряне на границите ни, стана ясно още от думите му, но не бивало да се стига до това.

Около 1000 имигранти и бежанци са спрени от турските власти в град Одрин, близо до гръцката и българската граници, при опит да достигнат до Западна Европа, съобщават турски медии и „Франс прес".

Хората са блокирани още от вчера, което ги принуди да спят на открито или в палатки край града.

„Те не могат да останат тук. Може би ще им позволим да останат два или три дни, но те трябва да напуснат", каза местният валия Дурсун али Шахин пред канал NTV.

Вчера полицията блокира автогарата в Одрин, за да предотврати бежанския поток да се насочи към Гърция.

Пътят през Одрин се разглежда от имигрантите и бежанците като безопасен в сравнение с преминаването през Егейско море или Средиземно море с препълнени лодки. Маршрутът до Гърция минава през Северозападна Турция, около района на река Еврос.

Отделно стотици бежанци лагеруват на основната автогара в Истанбул вече втора нощ, след като не могат да си купят билети за Одрин, който се намира на 250 километра. Други пък се опитват да достигнат до границата с кола или пеша.

Според Шахин Одрин не може да се справи с бежанците, тъй като тази година превишават 50 хиляди. Местните власти, по думите му, иначе предоставят храна, вода и одеяла на имигрантите. Помагат и доброволци от „Червения полумесец".

Група във "Фейсбук", наречена "Crossing no More", в която има хиляди последователи, предимно бежанци от Ирак и Сирия, призовава да се отиде в Европа, но не с „лодките на смъртта".

Вчера член на групата призова бежанците да се съберат на гръцко-турската граница.

Хюриет" пише пък, че около 3 хиляди сирийски бежанци са се разбрали в интернет да пътуват до Одрин с наети автомобили. Според информацията турската полиция е засякла конвоя.

На фона на тази картина българските власти са категорични, че ситуацията по границата ни е под контрол.

Успяваме да не позволим българската граница да се превърне в отворена врата за бежанците към Европа, заяви на извънреден брифинг шефът на Гранична полиция Антонио Ангелов.

Външният министър Митов пък нарече силно преувеличени информациите на медиите за огромен наплив до дни на мигранти към страната ни. Първият ни дипломат все пак коментира, че ще искаме от Турция съвместни патрули по границата ни и сме готови да реагираме, ако ситуацията се промени и усложни.

Междувременно, днес на заседанието на министерски съвет бе решено МВР да сключи договори със собствениците на частни имоти по турската граница за учредяване на ограничено вещно право на строеж за изграждане на телекомуникационен пост.

Реализацията на проекта ще осигури технически граничната сигурност на българо-турската граница, като предостави на полицията всички необходими средства за сухоземни операции - да засича, идентифицира и проследява нарушители на държавната граница, която се явява външна граница за ЕС, се казва в мотивите за взетото решение.