Служебният енергиен министър Росен Христов чул доста обвинения за Плана за възстановяване и устойчивост от трибуната на Народното събрание, но увери, че правителство работи в синхрон и това ясно се вижда от постигнатите резултати.

По думите му, след като ЕК била информирана, че България не желае да изпълни целта от 40% намаляване на емисиите, отговорът бил, че има подписани цели за определени средства. ЕК припомнила, че ако България не изпълни въпросните условия, то от Плана за възстановяване плюс средствата по програмите, плюс териториалните планове за справедлив преход възлизат на 17-18 млрд. лв.

Ако се откажем от тази цел на въглеродните емисии, губим въпросните милиарди, изтъкна Христов.

"В ръцете на Народното събрание е да каже, че не му трябват 17-18 млрд. лв. и няма проблем да се откажем от Плана", каза Росен Христов.

България предоговоря Плана за възстановяване. Енергийният министър открои три опции по Плана за възстановяване: първата опция, в която губим средства, е неприемлива, частична загуба на средства също не е добър вариант и третият вариант е ускорено изграждане на ВЕИ. Служебното правителство обмисля ускорено изграждане на ВЕИ на териториите на мините, но оттам се сблъсква с пълна съпротива, изтъкна енергийният министър.

Той иска "Възраждане" да представят плановете си за декарбонизация и как да компенсираме с ВЕИ-та, за да може ЕК да приеме, че сме изпълнили общата цел и да си запазим финансирането. Ако се грижите за хората, трябва да се фокусираме върху индустриализация на Мини Марица-изток, настоя Христов.

Водят се интензивни преговори, интензивни срещи и се предлагат алтернативи по Плана за възстановяване, обясни Росен Христов. ЕК е тази, която изпраща инструкциите какви трябва да бъдат проектите, как да се определят по натура и как да се реализират във времето. Преговорите вървят с ускорени темпове, ЕК ясно ни каза, че всички изменения в Плана трябва да бъдат консолидирани и да бъдат по програма REPowerEU, уточни енергийният министър.

В ПВУ в частта "Енергетика" нито един от проектите не е обоснован по технически или юридически начин. Почти всички проекти се предоговорят, като някои са по-лесни като програмата за батериите и проектът за геотермална енергия. Там имаме увереност от ЕК, че няма проблем с предоговаряне, но ангажиментът за предоговаряне на емисиите и изваждането на енергийните оператори от Българския енергиен холдинг (БЕХ) са най-сложните и опасни проекти, предупреди енергийният министър.

Непосредствена опасност от загуба на работни места в Мини Марица-изток няма, увери още енергийният министър. Работа може да се осигури в мините за още 10-15 години, но какво правим след това, запита Росен Христов.

След 10 г., когато се вижда краят на работата на мините, вече ще е твърде късно да се говори за модернизация и индустриални площадки. Какво стана с Кремиковци, къде са работниците. Повечето карат такси или не са в България изобщо, даде пример енергийният министър. Той призова депутатите вместо да политизират въпроса, да отварят на хората алтернативни работни места. Хората трябва да имат алтернатива, сигурност и районът да се развие индустриално, ако искаме да има работа не след 10 години, а дори след 100, категоричен бе Росен Христов. ВЕИ ще бъдат построени, но те не създават работни места, а създават зелена енергия.

По думите му, ако искаме да гарантираме трудова заетост, трябва да се говори за диверсификация, алтернативни производства без значение колко дълго ще работят въглищните мощности. Няма лошо да има алтернатива, младите хора да остават при мините и е да имат избор къде да работят.