Председателят на Народното събрание Росен Желязков не влезе в детайли и критики относно изтеклия доклад на ДАНС относно заместник-министъра на електронното управление, снимал неправомерно хеш кода на машините за гласуване, както направиха лидера на партията, от която е избран - Бойко Борисов, както и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Първият според Конституцията държавник в Републиката призова - след изборите следва да се говори за сериозни промени в Изборния кодекс, които да премахнат съмненията около честността на вота.

Именно Желязков представи пред партиите в НС въпросният материал, което доведе до лавина от реакции, а в крайна сметка и до това на днешните местни избори да се гласува само с хартиени бюлетини. д

"Не очаквайте от мен в този ден да анализирам доклад на ДАНС, която е към Министерски съвет и ангажира изпълнителната власт с действия по него, а от друга страна ЦИК, която е призвана да отговаря за организацията и провеждането на изборите. (...) Няма да давам квалификации. (...) На председателският съвет, на който, за съжаление, не присъстваха от ПП/ДБ, бе само обсъден докладът, не са били взимани решения, каквото внушение се опитаха да направят вчера", отговори на въпрос на News.bg Желязков.

Председателят на парламента избягна да влезе в строго политическата тема, касаеща бъдещето на т.нар. "некоалиция", но призова - следва да минат страстите покрай изборите и да започне сериозен разговор относно промени в Изборния кодекс. "Така щото веднъж насетне темата за техническите средства за гласуване да бъде изчистена и да не разделя повече."

Местни избори 2023
на живо

Местни избори 2023

В някои СИК урните се препълниха, в други - останаха празни

Гласуването единствено с хартиена бюлетина няма да се отрази върху честността на вота, категоричен бе още той.

"Не мисля, защото гласуват хора, а не гласуват средства за гласуване. Моралът е в хората, на тях трябва да се гарантират конституционните 4 принципа за всеобщо, пряко, равно и тайно право на гласуване. Мисля, че, независимо от средствата, това ще бъде гарантирано".

Желязков, по традиция след акта по избор, който той осъществи в Медицинския колеж "Йорданка Филаретова" в София, коментира защо и за какво е избрал да гласува.

"Гласувах за развитието на града, в който съм роден, града, в който съм избрал да живея и работя. Гласувах за това градът да изпълва със съдържание девиза си (Расте но не старее - бел.ред.), това, което се случва през последните 20 години. Поне две поколения или тези, които са дошли в София, не помнят какъв беше градът. Градът нямаше транспортна, инженерна инфраструктура, система за обработка на битовите отпадъци. Градът не изпълваше девиза си", заяви той и отправи специални благодарности към досегашния дългогодишен кмет на столичния град Йорданка Фандъкова.

Христо Иванов заговори за отваряне на Изборния кодекс

Христо Иванов заговори за отваряне на Изборния кодекс

Срещу машинното гласуване е водена дълга и неуморима война