От името на БСП Александър Симов излезе с декларация на парламентарната трибуна, но управляващите го атакуваха с викове "Оставка". ДПС напуснаха зала. ГЕРБ и Обединените патриоти ги последваха.

Днес е модерно да се говори само лошо за 9 септември, подчерта той. Каква държава е България през 40-те години на миналия век, попита Симов. Той очерта живота тогава в селата на своите дядовци. В царска България седем километри се равняват на разстоянието до луната, по думите му. Той атакува лъжата за благоденстващото царство. Девети септември е отговорът на един голям проблем, смята Александър Симов. Можем до утре да си говорим за девети септември, изтъкна той. Съюз от партиите са искали промяната тогава според него. Много е лесно да свързваме лошото с девети, по мнението на социалиста. Поводът за един възможен свят никога не е изгасвал, заяви Александър Симов. Той сравни историческите ситуации през 40-те години и настоящите сблъсъци, конкретно на 2 септември.

Депутатите се затрудниха с кворума, но започнаха работа от втори опит

Депутатите се затрудниха с кворума, но започнаха работа от втори опит

При първата регистрация не достигна един депутат

В отговор на Александър Симов от ГЕРБ припомниха историята на соца. Тогава пък левите депутати напуснаха зала.

На 8 срещу 9 септември бил извършен преврат. Тома Биков посочи, че 45 години е осъществяван диктат. На днешната дата трябвало да напомни, че не през цялата си история страната ни е живяла в мир, че българи са убивали българи в името на чужди интереси. А демокрацията е постижение на всички българи и партии според герберът. Благодарение на отказа от реваншизъм страната ни е член на НАТО, ЕС, в клуба на богатите е. Сега сме при развитите и цивилизовани държави.

Девети септември е урок за всички български политици, подчерта Тома Биков.

Милен Михов от Обединени патриоти също изрази възмущение от бруталното използване на историята от страна на левицата. Декларацията на Симов била фалшификация на историята. Фашистки режим, както в Германия и Италия у нас никога не е имало, по думите му. На БСП им била нужна тезата за българския фашизъм. Преходът започнал заради тежка икономическа криза у нас. Михов атакува аграрната политика на БКП, както и слабия демографски ръст. Палачите на Гео Милев заеха министерски места на 9 септември, припомни воеводата.

Освободиха Данаил Кирилов като депутат

Освободиха Данаил Кирилов като депутат

В пленарна зала нямаше въпроси за мотивите