Отминаващата 2020 година може да бъде характеризирана като "PCR тестовете - златната мина".

Това заяви пред медиите председателят на ПП АВБ Румен Петков по повод мерките и действията на правителството срещу разпространението на COVID-19.

Той обясни, че правителството е в ролята на търговци и дистрибутори на предпазни средства и това прави гражданите недоверчиви и даде за пример тестовете за коронавирус, които цената за граждани е двойно и повече по-висока, в сравнение на цената, която държавата плаща на лабораториите.

"Защо институциите продължават да не легитимират антигенните тестове с 95% точност от PCR тестовете, които обаче не надвишават 30 - 35 лв. Защо се прави бизнес от коронавируса, запита Петков.

По думите му това са неща, които будят недоверие у гражданите.

40% от българите мислят, че COVID-19 е оръжие за изтребление

40% от българите мислят, че COVID-19 е оръжие за изтребление

52% от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест

Членовете на нашето правителство изглеждат като търговци, като дистрибутори на маски, на предпазни средства, на дезинфектанти, на PCR тестове. Това е една серия от мошенически действия на правителството, които правят хората недоверчиви, подчерта още лидерът на АБВ.

Допълнителното обществено недоверие идва и от налаганите двойни стандарти в мерките срещу COVID-19, каза Петков и добави, че с действията си здравният министър показва, че търговията е по-важна от образованието и здравето на децата.

"Когато затваряш училища, а оставяш моловете отворени, какво казваш на обществото. Значи търговията е по-важна от здравето и образованието на нашите деца. Даваме ли сметка, че десоциализирахме децата и две поколения ще имат сериозен проблем от образователна гледна точка. Здравният министър издава тези заповеди, образователният му колега изглежда повече от неубедителен, когато говори за мерките, които са взети да се гарантира образованието. Това недоверие ще продължава да се разширява точно заради липсата на аргументи и неспособността на правителството да защити своите действия, да ги обясни, да ги артикулира, да ги мотивира пред обществото", категоричен е Румен Петков.

Затова от АБВ настояват, когато се говори, че се взимат мерките, да бъдат ефективни и реални днес. Туризмът бил стратегически отрасъл за тях. 

Очаква се утре от АБВ да излязат на протест срещу неадекватността в действията срещу COVID-19. 

Румен Петков обвини властта в престъпно некадърие и управленска нищета спрямо COVID-19

Румен Петков обвини властта в престъпно некадърие и управленска нищета спрямо COVID-19

По думите му затварянето на заведенията и училищата е фриволно решение на здравния министър