Минималната заетост на следователите, някои от които имат по 2-3 преписки годишно, поставя въпроса за намиране на полезно за обществото решение.

Това заяви днес министърът на вътрешните работи Румен Петков в Пловдив, където присъства на годишния отчет за работата на Областната дирекция на полицията.

На въпрос дали връщането на тежките престъпления в следствието ще облекчи полицията, министърът каза, че в близките 10 години работата на полицията ще бъде много тежка и нищо не би могло да я облекчи.

Той посочи, че дознателите имат с пъти повече работа от един следовател, а заплащането и битовото устройване е изключително по-слабо. Това, по думите на министъра, ги демотивира и деморализира.

Министър Петков обеща също и облекчаване на процедурата за започване на работа в полицията, тъй като тя е ненужно усложнена, а това довежда до свободни щатове.
По думите му нормативните промени няма да засегнат конкурсното начало обаче.

До края на февруари ще бъдат готови общите инструкции и останалите разпоредителски документи, касаещи съвместната работа на МВР и новата Държавна агенция за национална сигурност /ДАНС/, информира още министър Петков.