Договорът за добросъседство с Македония не трябва да остава еднократен акт. Това заяви българският държавен глава Румен Радев на днешната си официална визита в Скопие.

По думите на президента договорът за добросъседство между България и Република Македония "помете" недоверието, резервираността и страха в отношенията между държавите. Договорът трябва да даде началото на необратим процес на много по-интензивно сътрудничество.

Официалното посещение в Република Македония на Румен Радев е по покана на колегата му Георге Иванов и е първата визита на български държавен глава в Македония след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство.

На днешната среща беше постигнато съгласие като продължение на Договора за добросъседство между двете държави да бъде подписан и Договор за стратегическо партньорство. Документът ще регламентира взаимната подкрепа на двете страни в сферата на сигурността и отбраната.

Македонският президент ще гостува официално на военния парад по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия на 6 май в София, а след това двамата президенти ще отпътуват за Ново село, където ще отдадат почит на гроба на загиналите български воини, стана ясно от срещата на държавните глави.

Снимка 340773

Източник: Президентство на РБ

"България винаги е била един от най-силните адвокати на европейската перспектива на Република Македония", заяви българският президент. По негово мнение европредседателството на България дава исторически шанс на всички страни от региона европейска и евроатлантическа интеграция. Радев изтъкна, че държавите винаги могат да разчитат на българската подкрепа.

Още работа има за Македония по пътя към ЕС, обясни Румен Радев. Позитивно е развитието в двустранните отношения благодарение на интензивния политически диалог. Чувствителен е ръстът в стокообмена и туризма, отбелязаха държавните глави на срещата.

Двамата президенти се Надяват положителната тенденция да продължи. Тя в кратки срокове ще се материализира в по-добра транспортна, енергийна и дигитална свързаност и ще доведе до засилен обмен в икономиката, търговията, културата, образованието и науката.

По отношение на преговорите на Република Македония за наименованието на страната, които се провеждат с Гърция, Румен Радев пожела открити, честни и интензивни преговори между двете държави. Радев уточни, че за българската страна е важно в бъдещото наименование на Република Македония да няма географски определители, които да бъдат интерпретирани като претенции към България.

"Нашите две държави са природно предопределени за взаимно сътрудничество", категоричен беше Радев. Той изтъкна, че сега потвърждаваме нашата близост и конструктивния напредък на двустранните ни отношения и взаимната ни ангажираност за тяхното задълбочаване.

Македонският президент Георге Иванов заяви, че договорът е и доказателство, че страната им няма териториални претенции и в Конституцията им няма разпоредби за иредентизъм.

"Искаме нашите приятелски отношения да бъдат пример за добросъседство в целия балкански регион", заяви държавният глава на Република Македония. Той изрази надежда, че в кратки срокове страната му ще започне преговори за членство в Европейския съюз и ще получи покана за членство в НАТО.

Българският президент поднесе венец на гроба на революционера Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие. Митрополитите от Българската православна църква Николай и Киприан направиха съслужение с представители на духовенството на Република Македония.

На президента Радев предстоят срещи и с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери, с лидери на парламентарно представени политически партии в Македония и с ръководството на стопански камари в страната.

Очаква се по време на посещението на президента Радев да бъдат подписани два меморандума за сътрудничеството между български и македонски бизнес организации.