По темата за сигурността имаме пълно единомислие, Европа е изправена пред редица важни предизвикателства - и отвътре, и отвън, каза президентът Румен Радев на пресконференция с полския си колега Анджей Дуда във Варшава, съобщиха от администрацията на президента.

Що се отнася до заплахите пред Европа, тероризма, решаването на мигрантската криза - с президента Дуда имаме ясна позиция, че това е проблем, който изисква единно европейско решение, което трябва да съблюдава суверенитета на отделните държави, трябва да гарантира тяхната сигурност, заяви президентът Радев.

Доброто двустранно взаимодействие в сферата на отбраната и в рамките на НАТО, както и възможността за участието на Полша в процеса на модернизация на българските Въоръжени сили, също са били обсъдени по време на разговора на двамата президенти.

Държавните глави на България и Полша призоваха за засилване на подкрепата на ЕС за инициативата Три морета - целта й е икономическо и политическо укрепване на пространството между Адриатическо, Балтийско и Черно море, подобряване на транспортната, енергийната и комуникационната свързаност в Източна Европа.

Стратегическите трансгранични инфраструктурни проекти ще помогнат за по-добрата свързаност на икономиките в Централна и Източна Европа по оста "Север-Юг", както и за насърчаване на конкурентоспособността, икономическия растеж и културния обмен, посочи президентът Радев.

Той благодари на полската страна за безусловната подкрепа за членство на България в Шенген. "Не можем да бъдем напълно ефективни в охраната на външните граници, докато не станем пълноправен член на Шенген", подчерта още българският държавен глава. При положение, че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген, заяви още Радев.

Президентът благодари на полската страна и за подкрепата по линия на Фронтекс за охрана на външните граници. Трябва да е ясно на всички държави членки, че външните граници на ЕС не са границите на България, Гърция, Италия, а са наши общи граници и трябва да има реална солидарност с реални действия в подкрепа на тези държави, отбеляза Радев. Той благодари и за цялостното разбиране и подкрепа за овладяването на мигрантските потоци и борбата срещу каналджийството.

Двамата президенти бяха единодушни, че нарастването с 20% на икономическия обмен между България и Полша, който за 2016 г. достига 1.6 млрд. евро, е предпоставка за последващо разширяване на партньорството в двустранната търговия и инвестициите.

През 2016 г. страната ни е била посетена от 370 000 полски туристи, а Полша - от 65 000 български. Днес президентите на България и Полша ще открият във Варшава и Полско-български икономически форум, на който ще бъдат обсъдени нови възможности за увеличаване на взаимните инвестиции.

Европейските държави днес имат равен глас в ЕС, но са необходими усилия за повишаването на стандарта на живот в страните от Източна Европа и за създаването на по-големи възможности за гражданите в този регион. Това е истинският път за постигането на реална конвергенция в Европа и за изграждането на един по-силен и сплотен Съюз, подчерта Румен Радев.

Полша е важен търговско-икономически партньор на България, а насърчаването на преките инвестиции в България е принос за икономиките и гражданите на двете страни, заяви президентът Радев.

В отговор на журналистически въпрос как да се запази единството в Европа след референдума в Каталуния, президентът Радев заяви, че ЕС трябва да работи за преодоляване на изострените социални неравенства, а след това и на засилващия се национализъм.

Помолен да даде мнението си за наложените санкции срещу Русия, президентът отбеляза, че санкциите са в ущърб на икономическото развитие и в перспектива трябва да се търсят решения, които да водят към устойчив мир с всички възможни средства на дипломацията.

В рамките на посещението си в Полша българският държавен глава ще проведе срещи с министър-председателя Беата Шидло, маршала на Сейма Марек Кухчински и заместник-председателя на Сената Михал Северински.

Президентът Румен Радев положи венец пред Паметника на Незнайния войн в полската столица.