Президентът Румен Радев разговаря "на четири очи" германския канцлер Олаф Шолц в сградата на президентската администрация, съобщиха от президентската администрация.

След техния разговор започнаха пленарните разговори между двете делегации в сградата на "Дондуков" 2.

Радев и Шолц застанаха за официална снимка в Гербовата зала на президентството. Без встъпителни думи пред медиите в началото на разговорите, само с възможност за протоколни кадри.

Петков поиска от Шолц европейски гаранции за присъединяването на Македония към ЕС

Петков поиска от Шолц европейски гаранции за присъединяването на Македония към ЕС

Германия осъзнава, че трудно могат да се преодолеят исторически проблеми между съседни страни

Преди това германският канцлер Олаф Шолц се срещна с премиера Кирил Петков и двамата дадоха съвместна пресконференция.

Шолц акцентира върху желанието на ЕК България да вдигне ветото над Македония. Акценти в разговорите бяха възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, както и актуални въпроси, сред които предизвикателствата, свързани с войната в Украйна, енергийната сигурност в Европа и европейската интеграция на Западните Балкани.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

След разговорите от президентската администрация съобщиха, че държавният ни глава Румен Радев е изтъкнал условията, които РС Македония трябва да изпълни преди да започне преговори за членство в ЕС. Това са - зачитането на човешките права и спазването на Копенхагенските критерии за членство в ЕС .

"В отношенията между България и Република Северна Македония не става въпрос само за исторически спор, важно е и спазването на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, ред които правата на човека и недискриминацията. Това са необходими условия, които трябва да бъдат изпълнени от югозападната ни съседка, преди тя да започне преговори за членство в ЕС", каза Радев.

Във фокуса на разговора между Шолц и Радев бяха по-нататъшните перспективи пред двустранните отношения във всички сфери на икономиката, сигурността и отбраната. Отбелязани бяха постигнатите високи резултати в търговско-икономическите връзки.

По обем на двустранната търговия България попада в топ 20 на най-важните търговски партньори за Германия в рамките на ЕС за 2021 г. По официални данни стокообменът между България и Германия за миналата година достига рекордните 9,981 млрд. евро.

България да произвежда зелен водород в "Марица Изток" и да изнася за Германия, предложи Румен Радев

България да произвежда зелен водород в "Марица Изток" и да изнася за Германия, предложи Румен Радев

В България вече има компании, които имат опит технологично да заменят изкопаемите горива с водород

Президентът запозна германския канцлер и с проекта за производство на зелен водород в комплекса "Марица Изток". Проектът на стойност 15 млрд. евро, разработен в сътрудничество с БАН. Инвестиционните намерения предвиждат през следващите около 10 години да бъдат създадени слънчеви мощности за производство на зелен водород, част от който да бъде изнасян, а друга да бъде предназначена за балансиране на енергийната мрежа в страната.