Най-показателен критерий за състоянието и просперитета на страната са именно малките населени места. Върху тях рефлектират всички проблеми и успехи.
Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна с представители на Националното сдружение на кметствата в Република България и на Сдружението на кметовете и кметски наместници на малките населени места.

Държавният глава изрази и подкрепата си по-голяма част от населените места в България да избират сами своите кметове, в рамките на справедлив изборен процес.

"Възможността всяко населено място да решава как да изразходва средствата за развитието си е изключително важна. Тази самостоятелност ще направи хората по-активни и ангажирани с важните каузи, свързани със средата в която живеят", заяви президентът.

Каквито и институции и закони да се създават на високите нива на държавата, не трябва да забравяме, че кметовете и управлението на малките населени места са онези, които пряко работят с хората, призна Румен Радев по време на срещата.

Трудностите, добрите практики в местното самоуправление и перспективите за подобряване на условията за живот в малките населени места бяха във фокуса на разговора.
Кметовете на малките населени места призоваха за по-голяма финансова независимост и справедливо бюджетиране за кметствата, подобряване на сигурността и подкрепа в борбата с битовата престъпност в българските села, както и за по-широк достъп до здравеопазване.