Днес Илинденско-Преображенското въстание заема важно място в отношенията с Република Северна Македония и от нас зависи да ни води към решаване на проблемите и нашето сближаване на основата на историческата истина.

Това заяви президентът Румен Радев на официална церемония пред храм-паметника "Свети Александър Невски" по повод 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. На официалната церемония присъстваха депутати, обществени, духовници, военни, премиерът акад. Николай Денков, временно изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов и др.

Днес, ние, потомците на илинденци от двете страни на границата още носим своя неизпълнен дълг към дейците на въстанието. Светлите умове на освободителното движение мечтаеха да превърнат родния си край в земя на равноправие и справедливост. Затова и гарантирането на конституционното равноправие на българите в Република Северна Македония и опазването на културното и историческото наследство ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 г., подчерта държавният глава.

Радев вярва, че там, където има обща история, доверие и разбирателство, предстои и общо европейско бъдеще.

"От поколения на този площад (на храм-паметника "Св. Александър Невски - б.р.) се събират пътищата на националната памет, на българската държавност и духовност. Тук отдаваме почит на безсмъртните имена и събития, които ни обединяват и чертаят летописа на народа ни. 120 години ни делят от съдбовното лято на 1903 г., когато българите от Македония и Одринска Тракия поискаха независимост, превръщайки борбата си в незабравима епопея Въстанието е най-ясният израз за волята за свобода на народа ни и се пренесе далеч във времето", каза Радев в началото на тържественото си слово.

Резултатите от въстанието надхвърлиха далеч неговите непосредствени политически и военни цели, надхвърлиха рамките на епохата и се превърна в ярък символ на българския дух, подчерта Радев.

120 години от Илинденско-Преображенското въстание

120 години от Илинденско-Преображенското въстание

То е връхна точка в порива към свобода на сънародниците ни от Македония и Одринско

България е призвана да брани ценностите на Илинденско-Преображенското въстание, които трябва да бъдат предадени на децата ни, които от своя страна да ги предадат в бъдещето, призова от своя страна премиерът акад. Николай Денков.

Той обясни, че Илинденско-Преображенското въстание е събитие с особено висока стойност, защото против за свобода не е егоистично и националистически, а пълната автономия на Македония и Одринска Тракия с равни права, задължения, отговорности и възможности за развитие без разлика от етнос и вяра.

Българите са били движещата сила срещу масовото въстание срещу Османската империя, посочи Денков. Българското съдържание и облик на въстанието в Македония и Одринско е признато от всички - от османските власти, от балканските съседи и от останалите общности. Споменът за Съединението през 1885 година не далеч и затова и свой, и чужди са наясно с естествената посока на пълната автономия на Македония и Одринско, каза премиерът. 2 август е символ и на тази дата преди 120 години хиляди въстаници хвърлят мост към основните ценности на демократичния свят - граждански свободи, равноправие и без разлика в етнос, религия, пол и занятия.