Президентът Румен Радев също поздрави кметовете. Най-трудно се става кмет за втори мандат, подчерта президентът като поздрави и новите кметове, и динозаврите. В лицето на кметовете президентът вижда картата на доверието на българските граждани. Вие сте на първа линия, посочи Румен Радев, който смята, че именно кметовете познавали грижите на хората, които нямат партиен цвят. В множеството кризи именно кметовете се превърнахте в гарант на държавността , заяви държавният глава и час по-скоро трябва да се намери решение на въпроса за по-голямата самостоятелност на общините.

Не можем да продължим да говорим пожелателно и абстрактно за проблемите на общините, категоричен е Радев и се обяви за системен подход. В изоставащите райони трябва да има повече присъствие на държавата. А проблемите пред общините могат да се решат чрез децентрализация. Повече инструменти в ръцете на общините означава и по-голяма отговорност, според него.

Аз очаквам от вас въпроси и натиск, призова държавният глава местните лидери.

Доста волна станала програмата за саниране на жилищата, по мнението му. Една от идеите за пари за програмата е от Фонда за енергийна сигурност. Румен Радев посъветва кметовете да питат властта има ли го този фонд или го няма и критикува хиперамбициите на МФ от миналата година, бюджетът да е под 3%. Да питат какво е станало с 351 амбулатории за доболнична помощ. Радев критикува и забавянето на Спешната медицинска помощ у нас. В същото време много населени места са без достъп до вода и постави въпроса за съотношението между цена и качество на водата. Президентът очаква спешно да се приеме Закона за ВиК.

Винаги ще бъда до вас, обеща Румен Радев.